Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku asica78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asica78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam mam następujące pytanie: 4 lata temu umarł mój ojciec, W chwili śmierci pozostawał w związku małżeńskim z inną kobietą ( z moją mamą rozwiedli się dawno temu). Dopiero teraz zaczęłam z macochą załatwiać sprawy spadkowe i moje pytanie dotyczy tego w jakiej części dziedziczę po ojcu mieszkanie. Mieszkanie było wykupione na mojego tatę jednak juz w trakcie trwania małżeństwa ( mieszkanie spółdzielcze ) do dziś byłam przekonana iż należy mi się 1/4, natomiast jak byłyśmy dziś umówić się do notariusza ( aby spisać poświadczenie dziedziczenia) to pani w tej kancelarii ( nie notariusz), która kserowała dowody i pobierała wszystkie dokumenty powiedziała iż to będzie dziedziczenie w połowie. Po poświadczeniu dziedziczenia chcemy aby mnie macocha spłaciła i problem w tym za jaką część mieszkania mnie ma spłacić Tym samym zrobiła mi mętlik w głowie chciałabym się dowiedzieć jak ta sprawa faktycznie wygląda. Proszę o szybką odpowiedź ponieważ chciałabym wiedzieć na czym stoję bo macocha raczej nie będzie dbała o moje interesy tylko swoje.

Dziedziczy pani 1/2 po ojcu, ale jeżeli mieszkanie należało do majątku wspólnego małżonków, to pani ojciec też miał tylko 1/2 wiec 1/2 z 1/2 to 1/4.

dziekuję bardzo za odpowiedź

Powrót