spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku fewa5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
fewa5

fewa5

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 946
Sprawa przedstawia sie tak: córka ma przyrodnie rodzeństwo. Ojciec jej, przed śmiercią sprzedał mieszkanie swojemu synowi (mieszkanie było zadłużone przez ojca, ponadto ojciec miał długi alimentacyjne). Ale najważniejsze jest to, że poprzez sprzedaż a nie darowiznę moja córka została pozbawiona spadku. Czy jest szansa aby mieszkanie zostało włączone do masy spadkowej?

Ale najważniejsze jest to, że poprzez sprzedaż a nie darowiznę moja córka została pozbawiona spadku.
Tym stwierdzeniem sama sobie odpowiedziała Pani na zadane pytanie, bo nawet zachowek się nie należy.

to fakt, zdaję sobie z tego sprawę, gdybym wiedziała o tym wczesniej.... ale czy można w takim przypadku dążyć do unieważnienia aktu sprzedaży? Motywując to tym, że tylko w ten sposób pozbawiono dziecko jakichkolwiek praw do dziedziczenia? Chyba jedno co mi pozostaje to zapytać w US skąd młody miał tyle pieniędzy żeby kupić mieszkanie.

Można tylko dociekać, czy sprzedaż nie była przeprowadzona dla pozoru aby uniknąć właśnie zachowku.
Trzeba jednak pamiętać, że dany spadkodawca może robić ze swoim majątkiem co mu się rzewnie podoba.
Np. roztrwonić go na hazard , pijaństwo i nie powiem na co jeszcze.

tylko i wyłącznie chodziło o wyeliminowanie mojej córki z dziedziczenia, nawet w spółdzielni sie dziwili, że doszło do sprzedaży, a nie do darowizny,

Powrót