spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku grzesiekwroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesiekwroc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
2 tygodnie temu zmarł mój pozostawiając po sobie stary samochód zarejestrowany na spółkę ze mną oraz tv który jeszcze będę spłacał przez rok, prócz tego miał jeszcze parę kredytów w tym jeden nieubezpieczony od śmierci.
Moje pytanie w jaki sposób zachować samochód i tv, ale nie spłacać pozostałości kredytu ponieważ jest on dużo wyższy od wartości tv i samochodu razem ?

Jeżeli w skład spadku wchodzi tylko 1/2 starego samochodu plus telewizor (kupiony na kredyt) oraz długi przewyższające znacznie wartość majatku - to uważam, że taki spadek należy przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza. Jest na to 6 miesięcy - można to zrobić u notariusza. W takim wypadku kredyty trzeba będzie spłacić, ale tylko do wysokości połowy wartości samochodu i wartosci TV (minus pozostałe do spłaty raty za telewizor).
Czy są jeszcze inni spadkobiercy? Poza tym radzę dobrze sprawdzić czy do spadku nie wchodzą jeszcze inne rzeczy (mieszkanie, działka, inne kredyty i zadłużenia)

Jeśli chodzi o innych spadkobierców to prawnie jest jeszcze moja siostra oraz mama z powodu braku rozwodu. Co do majątku to sprawdzając na allegro mój samochód jest warty ok.3,5 tyś, a tv 3340 zł. resztę majątku który może być na ojca ale nie musi to działka wypoczynkowa, którą od 12 lat zajmuje się moja biologiczna mama i wszystko jest zapisane na nią, jak również komunalne mieszkanie, które ojciec dostał z przydziału z zakładu pracy, ale 12 lat temu się wyprowadził tym samym się wymeldowując z niego. Zostają jeszcze konta bankowe jedno walutowe gdzie ojciec miał jakieś pieniądze ale nie wiem ile z tego powodu, że bank mi nie chce podać takiej informacji oraz złotówkowe na którym jest zadłużenie ale tez nie wiem jakie.
Podsumowując
polowa z samochodu 1, 750 zł + 3340-(11*220 zł)raty za tv = 1,750 zł +920 zł = 2, 670
nie wiem jedynie jak wygląda sytuacja z kontem bankowym ale więcej niż 1 tyś euro na nim nie ma
wiec na dzień dzisiejszy będę miał do spłaty 2, 670 zł ? i jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość rozłożenia tego na raty ponieważ jestem studentem ?

grzesiekwroc napisał:
Zostają jeszcze konta bankowe jedno walutowe gdzie ojciec miał jakieś pieniądze ale nie wiem ile z tego powodu, że bank mi nie chce podać takiej informacji oraz złotówkowe na którym jest zadłużenie ale tez nie wiem jakie.

W tym wypadku zdecydowanie polecam przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza. No i przeprowadzenie sprawy spadkowej łącznie z dokonaniem działu spadku (może być u notariusza - jeżeli nie ma konfliktu w rodzinie) Bez postanowienia o nabyciu spadku ciężko będzie przerejestrować auto i wypłacić pieniądze z konta.

dziękuje za odpowiedź
Jeśli chodzi o moją rodzinę to nie wiem czy polubownie to załatwię ponieważ nie jesteśmy w najlepszych stosunkach ze sobą .... , chyba że przedstawię im jasno plusy takiego rozwiązania, wtedy się zgodzą ....

Prośba o wytłumaczenie mechanizmu działania spadku z dobrodziejstwem inwentarza i sposobu mojego myślenia.

Do zapłaty będę miał 2,670 zł + wysokość pieniędzy na koncie ??

Do zapłaty będę miał 2,670 zł + wysokość pieniędzy na koncie ??

Przy przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza spadkobierca odpowiada do wysokości wartości czynnej spadku. Jeżeli zmarły pozostawił wyłącznie 1/2 auta i tv wtedy odpowiadać będziesz (z dobrodziejstwem inwentarza) za wszystkie długi zmarłego w wysokości odpowiadającej 1/2 auta (1,750) + wartość tv (3340). Dotychczasowa spłata rat nie pomniejsza jego wartości. Oczywiście jeżeli zostanie sporządzony spis inwentarza przez komornika, wówczas biegły może skorygować nieco twoją wycene do wartości rynkowej.

Pamiętaj też że twoja siostra i mama również powinny nabyć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (w ciągu 6 m-cy) ewentualnie odrzucić spadek w innym wypadku to one będą odpowiadać na zasadach ogólnych tj całym swym majątkiem.

MarLew napisał:
Pamiętaj też że twoja siostra i mama również powinny nabyć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (w ciągu 6 m-cy) ewentualnie odrzucić spadek w innym wypadku to one będą odpowiadać na zasadach ogólnych tj całym swym majątkiem.
Art.*1016.*Jeżeli jeden ze spadkobierców przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza, uważa się, że także spadkobiercy, którzy nie złożyli w terminie żadnego oświadczenia, przyjęli spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

A jak to sie ma do naszej sytuacji. Zmarła nam matka, jest nas troje. Mama zmarła 10 lat temu. W tej chfili każde z naszej trujki jest już po ślubie. Ojciec przed zawarciam małżeństwa z mamą dostał gospodarstwo rolne. Nie było intercyzy przedmałżenskiej. Ojciec sprzedaje ziemie, czy nie powinien spłacac nas lub prosic o zrzekanie sie. Ślub między mamą i tatą był w roku 1977. No i co z majątkiem przy gospodarstwie takim jak sprzedarz samochodu który kupowali już jako małżeństwo, czy sam budynek mieszkalny remontowany i przystosowywany do warunków mieszkalnych po ślubie? (budynek wcześniej był garażem)

Powrót