Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku sylwia444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, postaram się w skrucie opisać moją sytuację.
Jestem jedyną spadkobierczynią po ojcu, bo mama zmarła parę lat wcześniej, a ja jestem jedynaczą. Odziedziczyłam 2 domy i 4 place budowlane, oraz stary samochód. W jednym z domów 2 lata temu już zaczełam robić remont i ciągnie się do tej pory, bo mam małe środki finansowe. W drugim z domów też trzeba robić remont generalny. 1 ) Czy musze czekać 5 lat by sprzedać jeden z placów, by nie zapłacić 19% podatku odwzbogacenia się? Czy mogę sprzedać i przeznaczyć na remonty, to wtedy uniknę podatku?
Jeszcze mam pytanie:
2 ) Dziedziczę 4 place budowlane, czy jak sprzedam jeden to będę płacić podatek od tego jednego, czy od czterech placów?
Mam jeszcze taki wątek, jestem osobą bezrobotną, zarejestrowaną PUP. 3) Czy jak sprzedam plac i będę chciała otwożyć własną firmę też będę musiała zapłacić 19% podatku, czy może są jakieś ulgi?
Bardzo bym prosiła o odpowiedź, jeszcze dodam że czekam na uprawomocnienie się wyroku i wydanie postanowienia.

1)Musisz poczekać 5 lat, bo zapłacisz podatek od wzbogacenia i to się liczy do ostatniego dnia roku kalendarzowego.Jest taka opcja że jak przeznaczysz na remont drugiej nieruchomości,to rozliczasz sie z US po dwuch latach przedstawiajac rachunki ale na kwotę i uwaga!!! za ile sprzedałaś nieruchomość,czyli np.160.000 zł to kwota do US jest 16.000 zł ale rachunki muszisz przedstawić na 160.000 i od tego jest 10% czyli 16.000 zł w prezent dla US.Lepiej poczekać

tosia35 napisał:
1)Musisz poczekać 5 lat, bo zapłacisz podatek od wzbogacenia i to się liczy do ostatniego dnia roku kalendarzowego.Jest taka opcja że jak przeznaczysz na remont drugiej nieruchomości,to rozliczasz sie z US po dwuch latach przedstawiajac rachunki ale na kwotę i uwaga!!! za ile sprzedałaś nieruchomość,czyli np.160.000 zł to kwota do US jest 16.000 zł ale rachunki muszisz przedstawić na 160.000 i od tego jest 10% czyli 16.000 zł w prezent dla US.Lepiej poczekać

Art 28 Ustawy opdof został uchylony od 2007 roku. Skąd więc te 10% ?

Obecnie tekst art 21 brzmi:
"Art.*21.*1.*Wolne od podatku dochodowego są:
...
131)*dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, o których mowa w art. 30e, w wysokości, która odpowiada iloczynowi tego dochodu i udziału wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe w przychodzie z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, jeżeli począwszy od dnia odpłatnego zbycia, nie później niż w okresie dwóch lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe; udokumentowane wydatki poniesione na te cele uwzględnia się do wysokości przychodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych,"

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i za to że ktoś poświęcił swoj czas.
A jakby założyć firmę (z pieniędzy ze sprzedaży placu) to też nie ma żadnej ulgi?

Art 28 Ustawy opdof został uchylony od 2007 roku. Skąd więc te 10% ?

Masz rację ,ja mieszkanie kupiłam w 2003.12.09 a sprzedałam w 2003.12.12 r stąd moje 10% dla US.Zapomniałam że w 2007 r przepisy się zmieniły :)

Witam, już dopytałam się dokładnie w urzędzie skarbowym jak to będzie z tym podatkiem. Jeżeli sprzedam plac przed upływem 5 lat zapłace 19% podatku od wzbogacenia się. Jest jeszcze taka możliwość, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na remont domu i wtedy po dwóch latach muszę złożyć rachunki. Podam przykład : plac budowlany został sprzedany za 100 000 zł, a ja rachunki mam tylko na 50 000 zł, więc po tych dwóch latach muszę zapłacić podatek od tej kwoty która została ( 50 000 zł ), a jak wydam całą kwotę to9 wogólę nie zapłacę podatku.
To jest nawet dobry sposób, bo mi zostały dwa domy do remontu i pieniądze się przydadzą. POZDRAWIAM ;-)

Powrót