spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku rafdaw0990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafdaw0990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
mojej mamy zmarł ojciec. Na mocy postanowienia z sądu 1/2 po nim dostała babcia i 1/2 moja mama z tym, że gospodarstwo rolne które wchodziło w skład spadku w całości odziedziczyła babcia.
Jest działka na której stoi dom babci i obok jakiś tam budynek nazwijmy go gospodarczy.
Było kilka działek rolnych chyba 7, które babcia już sprzedała. Czyli według postanowienia moja mama ma 1/2 udziałów w działce na której stoi dom ?
Bo nie rozumiem trochę tego co sąd miał na myśli, gdyż nie wypisali jakie konkretnie działki dostaje babcia, a do czego prawo współwłasności ma mama.
Ktoś się może wypowiedzieć na ten temat ?

Z opisu wynika, że doszło do dziedziczenia ustawowego. Więc na podstawie jakiego tytułu babcia nabyła w całości gospodarstwo rolne? Przeprowadzono może dział spadku, darowizny? Sprawdź wpisy w dziale II KW (własność), tam powinny być ujawnione podstawy nabycia.
co sąd miał na myśli, gdyż nie wypisali jakie konkretnie działki dostaje babcia, a do czego prawo współwłasności ma mama.
W postanowieniu sąd nie ustala co podlega dziedziczeniu, tylko ustala kto dziedziczy i w jakim ułamku.

Tak coś tam właśnie pisało, że na mocy ustawy.
Najlepsze w tym wszystkim jest właśnie to, że działka wraz z domem, który na niej jest położony nie ma księgi wieczystej.
W starostwie jakaś pani stwierdziła patrząc na postanowienie i w program, że ten dom z tą działką na której stoi jest podłączony i wpisany jako "gospodarstwo rolne", a według postanowienia gospodarstwo rolne w całości ma babci. Także na mocy postanowienia moja mama dostała nie wiadomo co

Ostatnia edycja:
Czy gospodarstwo bylo wlasnioscia obojga malzonkow ? czy tylko jednego np. babci ?

z tego co moja mama twierdzi, dom, działka na której ten dom stoi oraz jakieś inne pola i łąki należały i do mamy ojca i do mamy matki (jako że byli małżeństwem po 50%)

Zmarł w 88. Postanowienie sądu jest z 1995 roku

Jeżeli dziadek zmarł w 88r to mozliwe jest że tylko babcia odziedziczyła gospodarstwo rolne.W stwierdzeniu nabycia spadku sąd wydał postanowienie,ze spadek dziedziczy babcia i mama.Jesli spadkiem było tylko gospodarstwo rolne a w nim równiez dom z innymi zabudowaniami to mozliwe jest ,że mama nic nie odziedziczyła po swoim ojcu.

A czy jest jakaś opcja, żeby sprawdzic czy faktycznie działka z domem wchodziła w skład gospodarstwa rolnego?
Bo tak mają zapisane w starostwie ale na podstawie postanowienia z Sądu. Napisali to co mieli i nikt tego nie analizował zapewne.
Bo ja nie rozumiem za bardzo jak dom i ta działka mogła wchodzić w skład gospodarstwa.
Na sprawie tej spadkowej sędzina miała niby powiedzieć że działki rolne są babci a domem i działką dzielą się po 1/2.
Tylko co innego powiedziała, a co innego jest w postanowieniu, z którego nic nie wynika bo jest niezrozumiałe.

rafdaw0990 napisał:
A czy jest jakaś opcja, żeby sprawdzic czy faktycznie działka z domem wchodziła w skład gospodarstwa rolnego?
rafdaw0990 napisał:
W starostwie jakaś pani stwierdziła patrząc na postanowienie i w program, że ten dom z tą działką na której stoi jest podłączony i wpisany jako "gospodarstwo rolne",
Przecież sam już to ustaliłeś w starostwie.
Dom to zapewne tzw. siedlisko (pewnie przy domu są lub były również zabudowania gospodarcze) i jako takie jest to część gospodarstwa rolnego, które w całości odziedziczyła Twoja babcia.

rafdaw0990 napisał:
Na sprawie tej spadkowej sędzina miała niby powiedzieć że działki rolne są babci a domem i działką dzielą się po 1/2.
Sąd na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku nie zajmował się poszczególnymi składnikami majątku spadkowego.
Gdyby składnikiem spadku nie było gospodarstwo rolne a spadkodawca nie zmarł przed 2001 rokiem, to Sąd w żadnym zakresie nie zajmował się tym co podlega dziedziczeniu.

Sąd w postanowieniu spadkowym określił w pierwszym punkcie, kto dziedziczy ustawowo i w jakim ułamku.
A z racji tego, że spadkodawca zmarł przed 2001 roku i w spadku pozostało gospodarstwo rolne, to w drugim punkcie wskazał w oparciu o obowiązujące wtedy przepisy, kto dziedziczy to gospodarstwo, czyli kto miał uprawnienia do dziedziczenia tego gospodarstwa rolnego.
Sąd zapewne, nawet tylko ustnie, nie wskazywał, nie mówił, co jest częścią gospodarstwa a co nie jest jego częścią.

Powrót