Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku martunia004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martunia004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry,

Mój tato otrzymał po zmarłym ojcu spadek 1/6 , babcia 4/6 i ciocia 1/6. Babcia mieszka wraz z moja bezzameżna ciocia . Po jakimś czasie babcia przepisała 4/6 dla cioci . Dom i posesja znajduje się w atrakcyjnej miejscowości turystycznej. Część posesji i piętro domu jest przeznaczona na działalność gospodarczą jak i wynajem letników.Babcia ma ponad 80 lat i to na jej nazwisko są prowadzone działalność gdyż ciocia ma rentę choroba .Mój tato chciał się kiedyś wprowadzić do tego domu ale uzgodnili ze będzie to w późniejszym czasie.Moi rodzice nie posiadają mieszkania swojego a dom po dziadku jest duży. Mój tato obecnie chciałby się wprowadź Niestety moja ciocia mu to blokuje.Twierdzi że tata powinien oddać jej za darmo cześć po zmarłym dziadku bo tacie nic się nie należy .One chcą żyć na swoim poziomie. Czy Mój tato jako współwłaściciel może się wprowadzić?Czy powinien złożyć jakieś zawiadomienie?

Tata ma prawo korzystać z domu,ponieważ jest współwłaścicielem.Jesli dom jest wynajmowany powinieneś otrzymac 1\6 korzysci z wynajmu,Wynajem powinien odbywac sią za zgodą taty.Jesli ciocia chce być włascicielką całego domu to powinna odkupic od taty jego 1\6 udziału lub w drodze działu spadku spłacić tatę,Jeśli tata chce się wprowadzic powinien poinformować swoją siostre i zażadac kluczy do mieszkania .Ciotka nie ma prawa mu odmówić .Jesli mu odmówi ojciec ma prawo żądac od niej odszkodowania za bezumowne korzystanie z jego udziału w domu.

Niestety ciocia jest osobą konfliktową i można powiedzieć że trochę osobą niezrównoważoną. Ostatnio gdy tato chciał odwiedzić babcie ta niechciała go wpuścić.Babcia jest pod wpływem cioci i mówi to co ta jej każe. Bardzo trudno jest z nimi się porozumieć.Nie mamy z nimi kontaktu .Jeśli chodzi o spłatę to również ona się niezgodziła ,gdyż żąda darmowego przepisu części.

W tej sytuacji ojcu pozostaje złożenie do sądu wniosku o dział spadku ze zniesieniem współwłasnosci. Należy podac wartośc majatku.W propozycji podziału ojciec powinien zaproponować spłate jego udziału w nieruchomości i żądac rozliczen za bezumowne korzystanie z jego części spadku.Należy we wniosku napisać ,że ojciec nie został dopuszczony do korzystania z jego współwłwasności jego siostra nie wpuszcza go do domu i zakazuje kontaktów z matką.Przed złożeniem wniosku do sądu niech ojciec porozmawia z siosrta i poinformuje ja o zamiarach założenia sprawy sądowej jesli dobrowolnie nie spłąci jego udziałów i nie bedzie pozwalała mu korzystac z domu.

Wniosek został złożony, ale ciocia jest bezskrupułów , wyszło że nigdzie nie pracuje i nie ma dochodów a wszystkie przychody z działalności są na babcie , dodatkowo już kilka lat wcześniej babcia podpisała dokument w którym potwierdza ile ciocia to poniosła kosztów na nieruchomości odkąd została z nimi czyli jakieś ponad 20 lat

Ostatnia edycja:
odpisać odpowiedz do sądu , ze babcia nie jest już włascicielką domu i nie ma prawa prowadzic działalności na ojca części nieruchomości poniewaz ojciec nie wyrażał zgody na taką działalnośc .Jesli dom przynosi dochody a ciocia jest wiekszościową właścicielką to stac ja na spłate udziałów ojca -1\6 wartości .podnosic w sadzie ze ciocie stac na spłate ponieważ ponad 20 lat rzekomo czyniła nakłady na tę nieruchomośc więc miała jakies zródło dochodów.W razie braku zgody na spłate wnosic o wydzielenie domu o wartości 1\6 .do korzystania przez ojca . jest taka mozliwośc poniewaz dom jest duży jest prowzdzona działalnośc gospodarcza i wynajmowane pomieszczenia dla letników

Powrót