Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku xmaniana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Oczywiście nie będzie miał tu zastosowania art 1029 kc,ale art 118 kc.O dział spadku oczywiście siostra może zawsze wystąpić,ale roszczenie skierowane do mnie o wypłacenie jej części spadku po ojcu będzie moim zdaniem przedawnione.Od śmierci ojca minęło 8 lat.Zadna z nas nie otrzymała po jego śmierci należnego nam spadku.Mama która przeżyła ojca i 5 lat korzystała z ich wspólnego konta i środków,które w znacznym stopniu wydała.Spadkobiercą matki jestem ja na podstawie testamentu.Sprawa spadkowa dot i matki i ojca miała miejsce dopiero po śmierci matki w 22 roku.Poswiadczenie dziedziczenia mamy,ale finału nadal nie ma.

Poza art 1029 kc dot roszczenia spadkobiercy do osoby która spadkobiercą nie jest o wydanie spadku,ja jestem tak samo jak siostra spadkobiercą ojca,więc nie ma to w tym moim zdaniem zastosowania.W moim przypadku wg mnie ma zastosowanie właśnie art 118 kc ,gdzie wyraźnie jest opisane, że roszczenia w tym również spadkowe skierowane przez jednego spadkobiercę do drugiego spadkobiercy o spłatę części spadku przedawniają się 6; lat po otwarciu spadku, czyli od śmierci spadkodawcy.

Tu art. 1029 § 1 kc nie ma zastosowania, bo nie dotyczy spadkobierców władających spadkiem a osób nim władających nie będących spadkobiercami. Faktycznie do tego przepisu miałby zastosowanie okres przedawnienia 6 letni ale liczony od dnia w którym osoba ta została pozbawiona władania. Tyle jeszcze pamiętam z praktyki.
Tu doszło do dziedziczenia ustawowego po ojcu, więc dział spadku jak najbardziej jest możliwy. Prawo własności, w tym majątku nabytego w wyniku dziedziczenia nigdy nie ulega przedawnieniu. Działowi podlega cały majątek, w tym wchodzący do majątku wspólnego małżeńskiego w części należnej spadkodawcy jaki istniał na dzień otwarcia spadku. Co wchodziło w skład tego majątku spadkowego, to już ustali sąd przed dokonaniem działu.

Co oznacza ten termin 6 letni liczony od dnia kiedy osoba została pozbawiona władania ??? O ile się orientuję okres przedawnienia dot ewentualnego roszczenia o wypłatę części spadku skierowany przed jednego spadkobiercę do drugiego spadkobiercy przedawnia po 6 latach liczonych od dnia otwarcia spadku czyli śmierci spadkodawcy?

Co oznacza ten termin 6 letni liczony od dnia kiedy osoba została pozbawiona władania ?
Wymagany prawem upływ czasu, liczony od dnia dokonania czynności prawnej lub wydania tytułu pozbawiającego osobę władanie.

xmaniana, Doszedłem do wniosku że kluczowe znaczenie ma upływ terminu przedawnienia roszczenia Twojej siostry o naprawienie przez Ciebie szkody wyrządzonej przez czyny niedozwolone Twojej matki.
Art. 442 z indeksem 1 kodeksu cywilnego
Powinnaś udowodnić że Twoja siostra dowiedziała się o swojej szkodzie jak najdawniej. Jednak trzeba też wziąć pod uwagę że Twoja matka najpierw wydatkowała pieniądze należne jej samej a dopiero po przekroczeniu pewnej kwoty odpowiadającej jej udziałowi w spadku po mężu zaczęła wyrządzać szkodę Tobie i Twojej siostrze.
Jeżeli przyjęłaś spadek po matce z dobrodziejstwem inwentarza to istnieje też kwotowe ograniczenie Twojej odpowiedzialności za długi spadkowe po matce - do wartości stanu czynnego spadku matki.
Natomiast, Twoje własne roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej przez czyny niedozwolone Twojej matki wygasło z powodu konfuzji (bo jesteś jej jedyną spadkobierczynią) więc nie możesz go zaliczyć do długów spadkowych (ma to znaczenie przy obliczaniu zachowku i przy należytym spłacaniu długów).

Ostatnia edycja:
Chyba coś ci się pomyliło??? jakie czyny niedozwolone???? Czynem niedozwolonym z całą pewnością nie jest wydatkowanie środków pieniężnych, które były na wspólnym koncie rodziców po śmierci ojca przez moją mamę.Ani siostra ani ja po śmierci ojca nie dopominałyśmy się od matki wypłacenia nam spadku po ojcu.Mama żyła jeszcze 5 lat.Obecnie w sądzie prowadzona jest sprawą spadkowa, którą ja zainicjowałam,zatrudniłam pełnomocnika i zapewne poprowadzi to we właściwy sposób

Ostatnia edycja:
wiegol napisał:
Wymagany prawem upływ czasu, liczony od dnia dokonania czynności prawnej lub wydania tytułu pozbawiającego osobę władanie.
Okres 6 lat liczyłbym od dnia otwarcia spadku, ponieważ od tego momentu możlwe było dochodzenie wydania spadku.

xmaniana napisał:
jakie czyny niedozwolone???? Czynem niedozwolonym z całą pewnością nie jest wydatkowanie środków pieniężnych, które były na wspólnym koncie rodziców po śmierci ojca przez moją mamę.
W chwili śmierci ojca połowa srodków na koncie nie była już mamy, ale stała się spadkiem. Jesli mama to wydała (wypłaciła na inne konto), to zagarnęła spadek Twojej siostry - to czyn niedozwolony.

Powrót