Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku adamo87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamo87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

chcialbym prosic o pomoc w nastepujacej sprawie:

2 miesiace temu zmarl moj ojciec, ktory pozostawil po sobie testament. W testamencie zapisal mieszkanie na mnie i moja mame. Ojciec mial rowniez syna z poprzedniego malzenstwa, na rzecz ktorego, jeszcze za zycia, zrzekl sie z dzialki(ktorej byl wspolwlascicielm).

Chcialem dowiedziec sie czy mimo testamentu ten drugi syn moze ubiegac sie teraz o jakas naleznosc?

I jeszcze jedno, odnosnie podatku od nieruchomosci otrzymanej w spadku. Czy bede musial placic podatek? Jestem aktualnie studentem, nie pracuje, tak wiec nawet nie mam z czego zaplacic.

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!

Zacznę od końca: od pewnego czasu dzieci i małżonkowie nie płaca podatku od spadków i darowizn. Warunek: w ciągu 6 miesiecy od stwierdzenia nabycia spadku należy zgłosić ten fakt do US pod rygorem naliczenia i zapłaty podatku.

Mimo istnienia testamentu spadkobiercy ustawowi mogą się ubiegać o zachowek, który stanowi 1/2 (lub 2/3 dla osoby niepełnosprawnej lub nieletniej) udziału spadkowego przy dziedziczeniu ustawowym.
Ponieważ brat otrzymał nieruchomość (rozumiem, że jako darowiznę), w razie pretensji nieruchomość ta będzie zaliczona na schedę spadkową, a więc dodana do masy spadkowej i udziały ustawowe (i pochodzacy od nich kwoty zachowku) zostaną wyliczone na nowo. W przypadku gdyby wartość otrzymanej działki była mniejsza od należnego zachowku, inni spadkobiercy będą musieli dopłacić.

Powrót