M
mulik
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam.
Mam problem: nie mieszkam w Polsce i duzo rzeczy nie jest mi znane dobrze. Wiec nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania, ktore dotycza spadku po ojcu.
Moze mi ktos umie pomoc?
Nasz ojciec zmarl (w Polsce) i zostawil spadek (pieniadze, dzialke i mieszkanie). Mama i tata ostatnie lata nie mieszkali razem ale byli oficjalnie malzenstwem (mama mieszka w Holandi). Mieszkanie bylo kupione po malzenstwie rodzicow. Jest nas 4 braci, wszyscy mieszkamy w Hollandi i nie rozumiemy zbyt dobrze jezyka Polskiego.
Wiec moje pytania:
1) Komu nalezy sie jaki spadek po ojcu jesli nie ma testamentu (procentualnie)?
2) Co zrobic aby dostac ten spadek?
3) Jak przepisuje sie mieszkanie w Polsce na siebie?
Jakie papiery sa potrzebne? Musi byc najpierw mieszkanie uznane jako spadek?
4) Jak dowiedziec sie, czy ojciec mial w jakims banku jeszcze pieniadze?
5) Jesli jest ksiazeczka imienna z pieniedzmi na jedna osobe w razie smierci ojca, trzeba ja oddac dla wszystkich (tzn. bedzie dolaczona do spadku), czy mozna zatrzymac?
5) Jakie prawa ma sie jesli chodzi o dzialke, na ktorej stoi maly budynek, jesli grunt nie nalezal do ojca wlasnosci?
6) Ile sie placi w Polsce podatku za spadek?
7) Jak i kiedy najlepiej zabrac sie za sprzedanie mieszkania?
Dziekuje juz teraz za jakiekolwiek odpowiedzi i przepraszam za bledy liguistyczne.
Mam problem: nie mieszkam w Polsce i duzo rzeczy nie jest mi znane dobrze. Wiec nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania, ktore dotycza spadku po ojcu.
Moze mi ktos umie pomoc?
Nasz ojciec zmarl (w Polsce) i zostawil spadek (pieniadze, dzialke i mieszkanie). Mama i tata ostatnie lata nie mieszkali razem ale byli oficjalnie malzenstwem (mama mieszka w Holandi). Mieszkanie bylo kupione po malzenstwie rodzicow. Jest nas 4 braci, wszyscy mieszkamy w Hollandi i nie rozumiemy zbyt dobrze jezyka Polskiego.
Wiec moje pytania:
1) Komu nalezy sie jaki spadek po ojcu jesli nie ma testamentu (procentualnie)?
2) Co zrobic aby dostac ten spadek?
3) Jak przepisuje sie mieszkanie w Polsce na siebie?
Jakie papiery sa potrzebne? Musi byc najpierw mieszkanie uznane jako spadek?
4) Jak dowiedziec sie, czy ojciec mial w jakims banku jeszcze pieniadze?
5) Jesli jest ksiazeczka imienna z pieniedzmi na jedna osobe w razie smierci ojca, trzeba ja oddac dla wszystkich (tzn. bedzie dolaczona do spadku), czy mozna zatrzymac?
5) Jakie prawa ma sie jesli chodzi o dzialke, na ktorej stoi maly budynek, jesli grunt nie nalezal do ojca wlasnosci?
6) Ile sie placi w Polsce podatku za spadek?
7) Jak i kiedy najlepiej zabrac sie za sprzedanie mieszkania?
Dziekuje juz teraz za jakiekolwiek odpowiedzi i przepraszam za bledy liguistyczne.