Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku mulik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mulik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam problem: nie mieszkam w Polsce i duzo rzeczy nie jest mi znane dobrze. Wiec nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytania, ktore dotycza spadku po ojcu.
Moze mi ktos umie pomoc?
Nasz ojciec zmarl (w Polsce) i zostawil spadek (pieniadze, dzialke i mieszkanie). Mama i tata ostatnie lata nie mieszkali razem ale byli oficjalnie malzenstwem (mama mieszka w Holandi). Mieszkanie bylo kupione po malzenstwie rodzicow. Jest nas 4 braci, wszyscy mieszkamy w Hollandi i nie rozumiemy zbyt dobrze jezyka Polskiego.

Wiec moje pytania:

1) Komu nalezy sie jaki spadek po ojcu jesli nie ma testamentu (procentualnie)?

2) Co zrobic aby dostac ten spadek?

3) Jak przepisuje sie mieszkanie w Polsce na siebie?
Jakie papiery sa potrzebne? Musi byc najpierw mieszkanie uznane jako spadek?

4) Jak dowiedziec sie, czy ojciec mial w jakims banku jeszcze pieniadze?

5) Jesli jest ksiazeczka imienna z pieniedzmi na jedna osobe w razie smierci ojca, trzeba ja oddac dla wszystkich (tzn. bedzie dolaczona do spadku), czy mozna zatrzymac?

5) Jakie prawa ma sie jesli chodzi o dzialke, na ktorej stoi maly budynek, jesli grunt nie nalezal do ojca wlasnosci?

6) Ile sie placi w Polsce podatku za spadek?

7) Jak i kiedy najlepiej zabrac sie za sprzedanie mieszkania?

Dziekuje juz teraz za jakiekolwiek odpowiedzi i przepraszam za bledy liguistyczne.

1. Żona 1/4, synowie po 3/16
2. Wystapić do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Można u notariusza, ale wtedy musicie wszyscy stawić się jednocześnie. Będą potrzebne: akt zgonu ojca, akt małżeństwa rodziców, akty urodzenia synów (czy urodziliście się w Polsce czy w Holandii?)
3. Tak mieszkanie musi być najpierw potwiedzone nabyciem spadku. Ze stwierdzonym prawem do spadku trzeba dokonać odpowiednich zmian w księdze wieczystej.
4. Zapytać we wszystkich bankach? ;) A poważnie: czy macie możliwość przejrzenia jakie dokumenty zostawił ojciec. Czy ktoś ma dostęp do ostatniego miejsca zamieszkania ojca?
5. Nie rozumiem...
5. W Polsce właścicielem budynku jest właściciel gruntu.
6. Najbliższa rodzina (żona, dzieci, wnuki) mogą być zwolnieni z podatku od spadku.
7. Najlepiej dopiero po 5 latach od nabycia. Przy wcześniejszej sprzedaży płaci się 19% podatku.

Radzę skontaktować się z profesjonalną kancelarią w Polsce.

Ostatnia edycja:
Dziekuje serdecznie. Bardzo mi to pomoglo.
Jednka zostaje kilka pytan:

Do Nr 1. mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego nieraz informacja jest taka, ze nalezy sie matce 50 % + w naszym przypadku 1/5 od pozostajacej reszty???

Do Nr. 5: ojciec zostawil trzy lokaty pieniezne na matke i na dwoch synow (tzn. imienne, ktore mogly byc wybrane z banku) Czy te pieniadze beda tez przez sad zaliczane do spadku, czyli musza byc podzielone miedzy wszysktimi???

Do 7: ile podatku placi sie, jesli sie poczeka 5 lat ze sprzedaniem mieszkania???

Wlasciwie myslalem, ze sad stwierdza, czy w jakims banku jest jakas lokata pieniezna lub cos podobnego??? Jesli tak nie jest to mamy problem....:)

Skontaktowac z profesjonalna kancelaria w Polsce bedziemy musieli, tylko pytanie jak, kiedy i z kim, ale dziekuje bardzo za info.

1. Jeżeli matka z ojcem nie mieli rozdzielności majątkowej (intercyzy) wówczas np mieszkanie w 50% należy do matki i 50% do ojca. Po śmierci jednego z małżonków do spadku wchodzi tylko majątkek zmarłego - a więc w tym wypadku połowa mieszkania. W waszej sytuacji matka (do posiadanych 50%) otrzyma jeszcze taką część mieszkania jaka wynika z podziału między spadkobierców.
5. Czy właścicielem lokat był ojciec a pełnomocnikami była matka i synowie? Wtedy wchodzą do spadku. Jeżeli właścicielem konta (książeczki) była matka i synowie - wówczas nie wchodzą do spadku.
7. Po 5 latach od nabycia nie płaci się podatku dochodowego przy sprzedaży.

Powrót