spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku gubalka6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gubalka6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Rok temu zmarł mój ojciec, mam troje rodzeństwa, każde mieszka samodzielnie ...ja natomiast od zawsze mieszkałam z rodzicami po śmierci taty mieszkamy same ja z mamą. Mama i ja obawiamy się co będzie po jej śmierci, że ja zostanę bez dachu nad głową....mam pytanie - jak najlepiej załatwić tą sytuację? W księdze wieczystej jako właściciel figuruje zmarły ojciec i mama. Czy musimy załatwiać podział spadku po zmarłym ojcu w sądzie czy wystarczy u notariusza ( oczywiście jeśli będzie za zgodą rodzeństwa) ? Czy później po uregulowaniu sprawy spadkowej po tacie, mama może wszystko przepisać na mnie i w jaki sposób może to zrobić? Czy będzie konieczne wydziedziczenie rodzeństwa? Proszę mi doradzić do kogo mam się z tą sprawą zwrócić: do radcy prawnego, notariusza? Proszę o poradę jeżeli ktoś orientuje się w takich sprawach. Dziękuję

Mamie należy się min. 1/4 a pozostałym czyli 4 osobom razem 3/4.
Podział można załatwić u notariusza o ile wszyscy tzn mama i 4 rodzeństwa w 1 czasie zgłosicie się u notariusza i wyrazicie zgodną wolę. O Ile ktoś się sprzeciwi zostanie tylko sprawa w sądzie.Mama może darować Tobie swoją część poprzez darowiznę.
Wydziedziczenie może nastąpić tylko w testamencie.POzostałe rodzeństwo może Tobie darować jak się zgodzi

Dzięki za informacje ... pozdrawiam

Powrót