Spadek po rodzicach

• Autor wątku Autor wątku moniklop17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniklop17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam pisze w imieniu znajomej zanim pójdzie do prawnika.
Było małżeństwo Anna I Kazimierz miało 3 dzieci Elżbiete, Małgorzatę i syna Jacka, gdy zmarła Anna odbyła się jakaś sprawa moja znajoma (Elżbieta}) pamięta ze coś się Zrzekała chyba bo do końca nie pamięta co to było razem z siostrą Małgorzata natomiast Jacek dostał 1/4 bo był nieletni jak zmarła matka i tu jkilka pytać co to mogła być za sprawą jak odnaleźć te akta sprawy itp czy to że się zrzekły to znaczy że będą mieć mniej? , dwa lata temu zmarł Kazimierz sytuacja wygląda tak że Jacek cały czas dąży do sprzedaży majątku każde z rodzeństwa ma długi Elżbieta narazie nie chce przepisywać bo ma ten dług oraz boi się ze straci bo niestety jest biedna, Małgorzata chyba podobnie chce zaczekać, natomiast Jacek ma już chętnego na działki i kombinuje coś. Jak to będzie wyglądać gdy dwie siostry nie mają kasy na przepisanie a brat dąży kto za to będzie płacił? Jak to wygląda później gdy się nie dogadają co do ziem może Jacek sprzedać? To co chce bo sprawy nie było a już. Obiecał działkę! Co w wypadku niezgody. Między nimi, Jacek jest już wpisany jako współwłaściciel mówi że ma więcej niż siostry czy tak można?

Ostatnia edycja:
Można skierować się do biura interesanta sądu rejonowego w którego okręgu mieszkała Pani Anna - w taki sposób można uzyskać informację czy prowadzone były sprawy o stwierdzenie nabycia spadku i o dział spadku. Mogło być tak, że siostry odrzuciły a brat przyjął spadek. Mogło być też tak, że w sprawie o dział spadku siostry przekazały udział bratu bez spłaty. Jest wiele możliwości. Jeżeli w danym sądzie sprawa/sprawy były prowadzona to można zamówić akta do czytelni i wykonać ich fotokopię. Jeżeli brat jest jedynie właścicielem udziału w nieruchomości to może rozporządzić jedynie tym udziałem wówczas nabywca wchodzi w jego miejsce jako współwłaściciel.

Dziękuję, a co gdy siostry zrzekły się na rzecz Ojca Kazimierza a brat Jacek dostał bo był. Nieletni czy w spadku za Kazimierza to się wyrówna czy będą mieć mnjej

Jeśli siostry swój udział w spadku po mamie przekazały ojcu to po smierci Kazimierza Jacek będzie miał swój udział 1\4 po mamie i 1\3 po ojcu Kazimierzu a siostry po mamie nia maja nic a po ojcu po 1\3 kazda.Lecz nadal nie wiemy czego siostry się zrzekły po smierci mamy

Tak mi się wydaje że pewnie o to chodzi bo Moja znajoma mówi że ojciec kazał im się zrzec że później dostaną więcej za ich dwoje, a zapytam w imieniu mojej znajomej nie da się zrobić wygrać tego że skoro się zrzekły dla ojca to wyrównać bo jest to niesprawiedliwe niestety

A jak druga częśc moich pytań? Jak wygląda sprawa podziału moja Najoma ma długi niechce teraz przepisywać cy sąd może ja zmusić do oddania jak to brat chce sprzedać działki?

Powrót