Spadek po rodzicach?

• Autor wątku Autor wątku Cricket8721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cricket8721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

W 2018 roku razem z rodzicami kupiliśmy dom. W 50% jestem współwłaścicielem nieruchomości(akt notarialny), druga połowa rodzice.
Dom był kupiony częścią za sprzedaż mieszkania, a częścią z kredytu gotówkowego.
W czasie 5 lat co mieszkamy za moje i rodziców pieniądze remontowaliśmy dom od piwnicy do piętra własnymi rękami. Rodzice są coraz starsi i teraz pytanie jak będzie wyglądam spadek?
Mam jeszcze dwóch braci którzy są starsi i żonaci z dziećmi co mają własny dom i mieszkanie. Ogólnie po rozmowach wstępnych z braćmi, nie chcą mieć od rodziców tej połowy nieruchomości i chcą mi ją zostawić. Jak to można to załatwić przed lub po śmierci rodziców? Jeszcze jest taka opcją że moja Mama może zapisać jednemu z wnuków tą cześć nieruchomości i jeżeli ten wnuk nie przyjmie lub przyjmie to co dalej?(Wnuk może przyjąć ale nie mieszkać) Dziękuje za informację.

Można np tak:
- rodzice w testamentach zapiszą swoje udziały w nieruchomości wyłącznie na Ciebie (ale pozostaje możliwość domagania się ewentualnego zachowku przez pominiętych spadkobierców ustawowych)
- pozostali bracia mogą z każdym z rodziców zawrzeć notarialną umowę zrzeczenia się dziedziczenia
- możesz z rodzicami zawrzeć umowę dożywocia

Powrót