spadek po rodzicu

• Autor wątku Autor wątku joollkkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joollkkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, 2 lata temu zmarł mój ojciec, był jedynym właścicielem nieruchomości, która po śmierci ojca jak się dowiedziałam przechodzi 50% na mamę, a 50% na nas , czyli mnie, siostrę i brata. Mama chce wszystko przepisać na siebie, wiem że musimy się wszyscy zrzec swojej części na mamę, aby mogło to przejść na nią. Pytanie moje jest takie - czy w takiej sytuacji jak będzie sprawa spadkowa, mogę przy zrzekaniu się zaznaczyć, że zrzekam się pod warunkiem, że później przepisze to mama tylko siostrze, jeżeli będzie chciała np. sprzedać lub przepisać na brata to 1/4 części musi mnie spłacić osoba przejmująca nieruchomość, zaznaczam, że nie jest możliwe aby nieruchomość przeszła od razu na siostrę, ponieważ mama się na to nie zgodzi „brat to jej pupilek”, wiemy z siostrą, że chce tak zrobić, aby później przepisać to jemu bez żadnych problemów, a on tylko na to czeka , żeby później to sprzedać, bo niestety ale lubi zaglądać do kieliszka.

Zrzeczenie się dziedziczenia to umowa między spadkodawcą a przyszłym spadkobiercą ustawowym - skoro spadkodawca nie żyje od 2 lat nie możesz się zrzec spadku!
Odrzucenie spadku to jednostronna czynność prawna, ale ograniczona terminem 6mc od daty śmierci spadkodawcy - też nie możesz.
Możesz jedynie rozporządzić udziałem w spadku na rzecz mamy - czy to darowizną, czy w umowie o dział spadku, o ile chcesz, nic nie musisz.
Taka konstrukcja umowna (z zobowiązaniem spłaty na rzecz siostry albo przeniesienia na nią udziału w nieruchomości) jest dopuszczalna lecz potencjalnie kłopotliwa, jak mama nie wykona umowy w tym zakresie i przeniesie na brata albo nie spłaci siostry to wówczas siostra będzie musiała ją pozwać.
Już w tym momencie możesz przenieść swój udział w spadku na siostrę.

Dziękuję serdecznie za informację . Pzdrawiam

WITAM
ja mam zupelnie troszeczke inne pytanie 4 miesiace temu zmarl moj tato ja i on mielismy razem samochod znaczy sie on byl wlascicielem a ja wspolwlascicielka i teraz konczy sie przeglad i ubezpieczenie samochodu i ja niewiem czy moge dalej ciagnac na tym dowodzie rejstracyjnym czy musze zalozyc sprawe mam jeszcze rodzenstwo brata i siostre i jest mama i czy jak zaloze sprawe to przejdzie tylko na mnie czy na nas wszystkich ten samocod wogole jak mam sie zabrac do napisania pozwu jak to ma wygladac czy to cos kosztuje

Nie możesz. Sprawa spadkowa - analogicznie jak w temacie, gdzie pytasz o kwestię własności nieruchomości (dziwne, o każdy aspekt czegoś związanego ze sprawą spadkową po ojcu... będziesz pytać, podłączając się pod inny istniejący już temat - jak w http://forumprawne.org/prawo-spadkowe/146698-splata-rodzenstwa-z-czesci-spadku.html#post718020? nie lepiej założyć jeden nowy i tam zapytać o wszystko) - po ojcu, gdzie nabędziecie go w udziałach, i niech pozostali spadkobiercy darują Ci swoje udziały w samochodzie, a wtedy stajesz się właścicielem całości

mam pytanie jeżeli moja mama zmarła w 2001 roku a ojciec w dniu śmierci mamy przepisał cały majątek tylko na siebie i czy miał takie prawo przepisać wszystko na siebie następnie ożenił się powtórnie w czerwcu 2006 a nie odbyła się sprawa spadkowa dotycząca mieszkania sklepu i pojazdów ,nowa małżonka ojca ma dwóch synów i jest po rozwodzie czy ma jakieś prawo do tego majątku,jakie prawo mam ja i mój brat do powyższego majątku?

Blink22 - nie spamuj, wklejając w każdym topiku "reklamę" topiku ze swoim problemem.

Ludzie... Temat konkretny, a 3 z kolei osoba zadaje w nim pytanie o coś innego, podczepia się... Nie łatwiej nowy założyć?

Serwis24 - oczywiście, nie miał. O ile to, co obecnie jest jego, stanowiło wspólność majątkową, pochodziło z małżeństwa mamy i jego. Jeśli nabył to przed małżeństwem sam - było jego i tylko jego od początku.

Sytuacja może być skomplikowana - o ile sam zadysponował majątkiem, z którego część jest spadkiem po pierwszej żonie (a Twojej matce). Może tu być nawet konieczne dokonanie podziału majątku - aby ustalić, co z majątku wspólnego jego i mamy z małżeństwa stanowi jego własność i weszło do majątku małżeńskiego jego i jego nowej żony, a co podlegało dziedziczeniu po zmarłej pierwszej żonie. Ustawowo po niej dziedziczycie on i Ty.

mam jeszcze jedno pytanie czy w takim razie moja macocha ma jakieś prawo do mieszkania które stało wcześniej na moją mamę i tatę, jak również sklepu który przed śmiercią stał na moją mamę czyli była właścicielem a ojciec po śmierci przepisał sklep na siebie?

Tak, do części, która stanowi własność ojca po śmierci mamy - a zatem weszła do ich majątku małżeńskiego.

Jeśli sklep był mamy - to nie będąc jedynym spadkobiercą, albo jednym ze spadkobierców ze zgodą pozostałych, nie mógł skutecznie przepisać sklepu na siebie.

jakie pierwsze kroki skierować aby np. ojciec spłacił mnie ze spadku po mamie,bo teraz ojciec idzie na poważną operacje i obawiam się tego aby moja macocha nie pozbawiła nas spadku po mamie,który prawnie się nam należy,
i jednocześnie będzie chciała chodź sklep zagarnąć dla siebie bo będzie twierdziła że razem z ojcem prowadziła sklep, chodź mieszka oddzielnie z moim ojcem ma do niego jakieś 160 km i widzą się kilka razy w miesiącu a najczęściej ja pomagam ojcu w dowożeniu towaru do sklepu chodź mam swoją pracę, czy to ma jakieś znaczenie? ,przepraszam że podłączyłem się pod czyjś post ale nie potrafię jeszcze stworzyć własnego

Dalej nie wiemy, w jakiej formie prawnej działał sklep za życia mamy.

moja mama była właścicielem sklepu ponieważ co jakiś czas przepisywali na siebie a z jakiego powodu to nie wiem i po śmierci mamy ojciec przepisał na siebie

No to jeśli mama właścicielem w chwili śmierci była sama - to ojciec nie mógł ot, tak, sobie przepisać nagle tego na siebie.

to w takim razie co mam zrobić aby uzyskać co moje,tz. spadek po mamie

muszę założyć sprawę spadkową i o podział majątku?

czy coś mogę zrobić aby nie stracić, bo z tego co wiem moja mama posiadała polisę którą też przepisał na siebie tylko nie wiem na kogo było upoważnienie co mogę zrobić bo to wszystko miało miejsce w 2001 roku

Podstawa to postępowanie spadkowe - żebyś była spadkobiercą, legitymowanym do wystąpienia o dział spadku po mamie.

Potem - kwestia ustalenia, co należało do majątku odrębnego ojca, co do ich majątku wspólnego.

:)PRZEPRASZAM ŻE W TAKI SPOSÓB :)mam pytanie -odziedziczylam spadek po mojej mamie czyli pólowe domu 1/2 ,drugą czesc zagarna moj ojciec ,przytocze jedno zdanie ktore jest zapisane w pismie i które podpisal moj ojciecp smierci mamy (prosze o wpisanie do ksiegi wieczystej budynku takiego i takiego jako wspolwlascicieli domku i dzia lki na zasadzie odrebnej wlasnosci po polowie) czyli chodzi o mnie i mego ojca ,zaznacze ze wtedy mialam 4 lata po smierci matki .Mój ojciec rok po smierci mojej mamy ozenil sie ponownie z inna kobietą ,oczywiscie zatail przede mną fakt ze nalezy mi sie cos po mo jeje mamie bo dowiedzialam sie do piero rok temu otym od dziadka który przesłal mi dokumentacje ,a mam teraz 29 lat ,malo tego zmienil w ksiedze wieczystej przed moimi 18 urodzinami zapis z 1/2 co mi sie nalezalo po mamie na kozyśc siebie teraz mu sie nalezy 3/4 spadku i jego nowej zonie rowniez 3/4 spadku , moje pytanie brzmi czy mial takie prawo i na jakiej zasadzie mogl tak zrobic ,czy jest szansa by to zmienic i odzyskac tą utracona czesc .jest to dom wykupiony wraz z gruntem przez moja mame zanim zmarla .

Dziękuję bardzo za tę odpowiedz Tomu ;) innym również

Powrót