Spadek po rodzinie...

• Autor wątku Autor wątku c14ch0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

c14ch0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jestem jedynym, zyjacym wspolwlascicielem majatku rodzinnego (mieszkanie, garaz, samochod). Po smierci ojca, Sad podzielil majatek na pozostalych czlonkow rodziny (matka, brat i ja - a wiec po 1/3 majatku na kazdego). Obecnie matka i brat nie zyja, zostalam wiec jedynym spadkobierca rodzinnego majatku.

Czy w przypadku sprzedazy garazu, badz samochodu konieczne jest ponowne uregulowanie tej sprawy na drodze sadowej, czy mozliwe jest uproszczenie sprawy, tzn. udokumentowanie, iz jestem jedynym wlascicielem majatku poprzez dostarczenie ewentualnemu klientowi aktow zgonu niezyjacych wspolwlascicieli (matki i brata) i udokumentowanie mojej tozsamosci w tym przypadku: dowod osobisty + odpis aktu malzenstwa + decyzja Sadu o podziale majatku rodzinnego uzyskana przez moja Mame?

Moim zdaniem jedynie odejdzie w tym przypadku dział spadku, bo nie ma z kim dzielić, ale trzeba co najmniej dokonać sądowego stwierdzenia nabycia spadku, lub notarialnego poświadczenia dziedziczenia co jest szybsze i prostsze.
A i US trzeba zawiadomić w ciągu miesiąca czasu od daty stwierdzenia nabycia, żeby zostać zwolnionym z podatku.
Samochód , to chyba od biedy można sprzedać, ale garażu nie, bo to nieruchomość wymagająca aktu notarialnego, a bez stosownych dokumentów nie będzie można go sporządzić.

Ostatnia edycja:
Powrót