spadek po smierci ojca - kto dziedziczy?

• Autor wątku Autor wątku przemok6510
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemok6510

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Proszę o pomoc! 6 lat temu zmarl moj ojciec, nie pozostawil jednak testamentu. obecnie mieszkam z matka w mieszkaniu wlasnosciowym (matka wykupila, zaciagajac kredyt, ojciec nic sie nie dokladal) dowidzialam sie ze moj ojciec przed slubem z moja matka, zostal ojcem w nieformalnym zwiazku. (mam duzo starsza siostre, o ktorej nigdy nie widzialam i nie chce widziec). czy jest szansa aby mieszkanie w ktorym mieszkam razem z matka zostalo tylko dla mnie przepisane?(nie mam rodzenstwa) nie slubna corka pojawila sie zaraz po smierci ojca, z ktorym nigdy nie utrzymywala kontaktow, a ojcie nie placil alimentow. prosze o pomoc. dziekuje.

Może ona darować Tobie swoją część spadku.

witam!
wiem ze jest taka mozliwośc, ale mysle że ona wcale nie bedzie chciala tego uczynic. tylko wyciagnac ile się da. Nie jest osoba sklonna do kompromisu.
więc czy jest jakiś sposób aby "moja siostra" nie uczestniczyła w podziale majatku, który w 99% powstał dzieki prac mojej matki. (ojcicec nigdy nigdzie nie pracował)

a jeszce jedno pytanie, w jakiej czesci nalezy się jej spadek?
czy wogole sie cokolwiek nalezy?

Na kogo jest "zapisane" mieszkanie. Na matkę czy jako współwłasność matki i zmarłego ojca?

spadek należy się w wysokości 1/3 dla każdego

mieszkanie było zapisane jako pewnie wspolwłasność. ale ojciec nigdy do niego nic nie wkladał, tylko matka utrzymywala caly dom i pracowała.
jesli sie nalezy to 1/3 z polowki ojca? czy z calego mieszkania. nie ma sposobu aby ciezka krwawica oraz praca matki nie przeszla na obca osobe?
prosze o odp.

Trzeba ustalić jaki jest tytuł własności. Kto figuruje w akcie notarialnym lub przydziale mieszkania własnościowego? Jak nie wiesz to udaj się do zarządcy budynku-powinien udostępnic takie dane. Reszta zależy od ustaleń;.

Powrót