Spadek po śmierci rodziców

• Autor wątku Autor wątku PABI 11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PABI 11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam wszystkich mam pytanko dziadkowie mojej żony nie dokonali przepisu domu na rodziców żony czy możliwy jest przepis domu na żone czy najpierw na teściów z góry dziękuje za pomoc

Proszę jaśniej opisać sytuację.
Kto jest/był właścicielem nieruchomości oraz kto zmarł?

Właścicielami byli dziadkowie mojej żony lecz nie zdążyli przed śmiercią przepisać domu

Czyli nieruchomość wchodzi w skład spadku - o ile nie sporządzono testamentu to następuje dziedziczenie ustawowe - regulują je przepisy od art 931kc

najprosciej rodzice zony powinny przyjącspadek a następnie w drodze darowizny przeniesc wlasnośc nieruchomosci na sowją córkę, jeśli jest taka ich wola

zapomniałem dodać w pierwszym poście że rodzice żony mają dwóch braci oraz czy musi minąć jakiś okres czasu aby przekazać darowizne

hmm..w zasadzie żeby ustalić krąg spadkobierców,najpier należy wskazać,ktoumarłnajpierw,bo domyślamsię, że dziadkowie nie zmarli raczejjednocześnie...w każdym raziepo śmierci ostatniego z dziadków, spadekponim dziedziczą jego dzieci, czyli matka lub ojciec pańskiej żony i ich dwoje braci, zatem każdy po 1/3 spadku...teraz są dwie opcje ...albo rodzic pańskiejżony daruje jej udział w spadku -i wówczas do czasu działu będzie pańskażona współuprawnionaw 1/3 części do wszystkich przedmiotówspadkowych,albo zbędzieudział w nieruchomosci, ale na wypadekdziału spadku mogloby się okazać,że nieruchomość przypadnie jednemu z braci...dalej opcja, zeby najpierw dokonac działu spadku dokonując zniesieniawspółwłąsności nieruchomości i po dokonaniu działu - jeślinieruchoomość przypadnie jednemu z rodzicówżony -dokonać darrowizny

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź bardzo mi pomogła a orientujesz sie może jaki jest koszt załatwienia tago spadku

Powrót