Spadek Po tacie...Pomocy Co robić??..

• Autor wątku Autor wątku kaczena1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaczena1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkim !!
Mam takie pytanie , w kwietniu zmarł mi tato ,w swoim testamencie zapisał mi działkę. I jest taka sprawa, że mam brata i chciałam bym się zrzec tej działki dla brata. W październiku odbędzie się otwarcie testamentu, tzn wcześniej już było na którym mnie nie było, ale była mama i brat tam powiedzieli, że zgadzają się ze wszystkim.
I teraz będzie druga i moje pytanie dotyczy czy na tej rozprawie mogę się zrzec od razu tej działki dla brata?? czy jakoś inaczej to przebiega i jakie są mniej więcej koszty? czy w sądzie nie mogę tego zrobić czy muszę odczekać jakiś okres czasu ?? Proszę bardzo o pomoc i odpowiedz to ważne i pilne !!
Pozdrawiam

Na rozprawie sąd stwierdza nabycie spadku, może Pani odrzucić całość swojej części spadku i wtedy dostaną tę część Pani mama i brat. Może również Pani nabyć spadek i przekazać działkę w drodze darowizny na przykład Pani bratu, to wiąże się tylko z kosztami notarialnymi wtedy - 1000 zł za umowę notarialną. Nie może się Pani zrzec spadku na rzecz konkretnej osoby,

pozdrawiam.

gosia s:
3 minus - zajmij się czymś innym;

kaczena1988:

1. jeśli ma pani dzieci, to one te musiałyby odrzucić spadek;
2. niedługo, czyli kiedy, odbędzie się rozprawa - odrzucić można spadek w terminie 6 miesięcy od dowiedzenia się o podstawie dziedziczenia, w Twoim przypadku to raczej będzie śmierć ojca, więc jeśli zmarł przed 3 kwietnia, to już nie zdązysz;
3. inna droga, to poczekanie, aż się postanowienie uprawomocni i złożenie wniosku o podział spadku na zgodny wniosek stron 300 złotych w sądzie kosztuje;

Do rafał 26

Nie mam dzieci , tato zmarł 17 kwietnia , a rozprawa odbędzie się 23października .Czyli wtedy już będzie za późno żeby się zrzec bez żadnych kosztów jak dobrze zrozumiałam?? co Pan radzi w takim wypadku??

Powrót