Spadek po wujku / bracie matki / - proszę o pomoc !!!

• Autor wątku Autor wątku kenzoo-1956
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kenzoo-1956

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Postępowanie spadkowe - kto dziedziczy po mnie ......

Proszę o odpowiedź na nurtujący mnie temat: Pozostając w związku małżeńskim. w wyniku postępowania spadkowego nabyłem 2/8 udziałów w gospodarstwie rolnym tj. około 2,5 ha gruntów po zmarłym wujku. . Całkowita powierzchnia gospodarstwa rolnego wynosi około 10,30 ha .W skład gospodarstwa wchodzą grunty orne, laki, lasy, oraz działki przeznaczone pod zabudowę i rekreację. Ponieważ nie można dojść ze współwłaścicielami do porozumienia co do sposobu podziału gospodarstwa, a mam już swój wiek proszę o odpowiedź, kto po mnie dziedziczy ustawowo moje udziały w nabytym spadku. Pragnę zaznaczyć, że wraz z żoną nie posiadamy dzieci własnych, ani też ja nie miałem rodzeństwa. Jedynie wychowywaliśmy przysposobione dziecko / syna / siostry żony, które już założyło własna rodzinę i z nami nie mieszka .Pozdrawiam

Cały spadek po Panu dziedziczy zona i przysposobiony po 1/2.

A co do podziału gospodarstwa może pan wystąpic do sądu z wnioskiem o zniesienie współwłasności. (Wcześniej o stwierdzenie nabycia spadku jezeli nie było jeszcze go.)

Do Grizz

Dziękuję za szybką odpowiedź. Postępowanie spadkowe przed sadem zostało przeprowadzone. Jest wydane prawomocne postanowienie w tej sprawie .W księdze wieczystej dokonano tez zmiany odnośnie właściciela nieruchomości. W Dziale II/3. - Właściciel , księgi wieczystej wymienieni są wszyscy współwłaściciele, oraz wysokość udziału / części / spadku każdego ze spadkobierców. A jeżeli chodzi o sądowne zniesieni współwłasności, to jakie z tym wiążą się koszty?

1.000zł Jeżeli nie ma ugody między współwłaścicielami.

Art. 41 kosztów sądowych cywilnych:
a) 300 zł - zgodny wniosek (w nagłówku "zgodny wniosek", podpisani pod wnioskiem najlepiej wszyscy współwłaściciele)
b) 1.000 zł - pozostałe wnioski (kilku współwłaścicieli - a współwłaśność chce np. znieśc tylko 1, albo każdy z nich ma inny pomysł na zniesienie).

W związku z tym mam kolejne pytania : Czy przy przeprowadzenia podziału spadku przed sądem / sądowne zniesienie współwłasności / , sąd może nakazać przeprowadzenie wyceny całości gospodarstwa? Pragnę zaznaczyć , że podatek od nabycia tego spadku / wartości całości gospodarstwa / został zapłacony proporcjonalnie do udziału w spadku. Czy koszty sądowego zniesienia współwłasności są dzielone na wszystkich uczestników postępowania, czy ponosi je tylko ta osoba, która wystąpiła z takim wnioskiem do sądu? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót