spadek po wujku z Angli

• Autor wątku Autor wątku inga pop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inga pop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W Anglii zmarł wujek mojej mamy( nie zostawił testamentu) tak wiec zgodnie z k.c jeżeli spadkodawca: nie ma: dzieci, rodziców a ma: małżonka to dziedziczy:- 1/2 małżonek spadkodawcy,- 1/2 rodzeństwo spadkodawcy w częściach równych, a ponieważ jego jedyna siostra nie zyje w jej miejsce wejdą jej dzieci czyli moja mama i jej 2 bracia.
Teraz moje pytanie niedawno zmarła żona wujka ponieważ ona odziedziczyła 1/2 po wujku czy to oznacza , że jej cały udział w majątku to 3/4 i tyle dostana jej spadkobiery natomiast moja mama z bracmi otrzyma 1/4, czy tez należy się im 1/2 z całości majatku.

Twoja mama i jej bracia dziedziczą 1/2 majątku spadkowego tylko po wujku (a nie po jego żonie).

Jesli ten wujek mieszkal na stale w WB to rodzina w Polsce nie musi dostac nic. Pierwszenstwo maja przepisy brystykskie, a te stanowia, ze malzonek dzidziczy w tej sytuacji wszystko.
Jesli zona nie pozostawila testamentu to dziedzicza po niej tylko jej krewni.
Jesli mieszkala rowniez na stale w WB, to i tutaj poereszenstwo beda mialy przepisy prawa brytyjskiego.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi ,wujek mieszkał na stałe w WB i miał obywatelstwo brytyjskie zmarł w 1993 r. a żona zmarła w 2016 r., również mieszała w WB wyemigrowali zaraz po wojnie.

Ja znalazłam coś takiego "gdy zmarła osoba nie pozostawi po sobie dzieci ale przy życiu pozostawać będą rodzice, rodzeństwo i dzieci rodzeństwa, to małżonek otrzymuje cały majątek ruchomy oraz dodatkowo resztę spadkową po osobie zmarłej w wysokości 450 000 GBP .Reszta spadkowa w połowie pozostanie w zarządzie powierniczym osobistego przedstawiciela dla żyjącego męża lub żony, natomiast druga połowa, w sytuacji gdy osoba zmarła pozostawiła rodzica lub rodziców (niezależnie od tego, czy nadal żyją bracia lub siostry osoby zmarłej lub ich dzieci), pozostanie w zarządzie powierniczym dla rodzica lub rodziców w równych częściach.
Jeśli osoba zmarła nie pozostawiła żadnego rodzica, majątek pozostanie w ustawowym zarządzie powierniczym dla braci i sióstr osoby zmarłej.

W tej sprawie może głównie chodzić o dom wujka i ciotki. Chce ostudzić zapały rodziny i mądrze im wytłumaczyć ze nie wsztko takei proste i praktycznie może się okazać ze nic nie dostaną.

Powrót