Spadek po wuju a długi jego syna

• Autor wątku Autor wątku Pajeczynka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pajeczynka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry. Dziedzicze po wuju 1/2 jego spadku. Resztę dziedziczy jego żona. Była sprawa o dział spadku, polubowne załatwienie sprawy u notariusza. Dogadałam się z ciotka, ona mnie spłaciła, ustalilysmy wszystko i zrobiłyśmy to u notariusza kończąc sprawę tak, że dostałam pieniądze po spłacie przez ciotkę. Ustalone zostało że sprawa ta wyczerpuje możliwość roszczeń wobec siebie. Po roku czasu ciotka informuje mnie że jej syn który zmarł przed wujem miał kredyt. Aktualnie przeprowadza sprawę o dział spadku po synu i informuje mnie że połowę jego długów dziedzicze ja ponieważ przyjęłam spadek po wuju. Ukryła ten fakt przede mną, przed notariuszem, celowo nie spłacała kredytu wiedząc o nim a teraz występuje do sądu o to bym ją spłaciła część kredytu która spadła na wuja po śmierci syna, a teraz na mnie śmierci wuja. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy to możliwe żeby ciotka mogła rościć jeszcze jakieś pretensje mimo że spadek po wuju został już między nami notarialnie rozliczony?

Pytania:
1. Czy oprócz długów wchodziło coś jeszcze w skład spadku po synu Twojego wujka?
2. Kiedy dokładnie zmarli syn i wujek?

Jeśli w spadku syna były same długi a Twój wujek przyjął spadek po synu z dobrodziejstwem inwentarza to Twoja odpowiedzialność za zapłatę ogranicza się do zera złotych.

3. Poza tym, dowiedz się czy Twoja ciotka odrzuciła spadek po synu.

Jeśli nie odrzuciła spadku po synu to w wyniku dwóch spadkobrań (po synu i po mężu) nabyła łącznie 3/4 części spadku po synu a Ty tylko 1/4 (za pośrednictwem odziedziczonej przez Ciebie części spadku po wujku).

Przy dziale spadku rozliczeniu pomiędzy spadkobiercami podlegają tylko takie długi (lub części długu) które zostały przez nich już zapłacone wierzycielom. Natomiast długi niezapłacone nie są przedmiotem rozstrzygnięcia sądu.

Ostatnia edycja:
Pajeczynka89 napisał:
Po roku czasu ciotka informuje mnie że jej syn który zmarł przed wujem miał kredyt.
Jej syn czy ich wspólny (tj. wuja i ciotki)?
Pajeczynka89 napisał:
teraz występuje do sądu o to bym ją spłaciła część kredytu która spadła na wuja po śmierci syna, a teraz na mnie śmierci wuja. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?
Teoretycznie jest to możliwe, dziedziczenie zobowiązań nie jest uzależnione od wiedzy o ich isnieniu.
Pajeczynka89 napisał:
Czy to możliwe żeby ciotka mogła rościć jeszcze jakieś pretensje mimo że spadek po wuju został już między nami notarialnie rozliczony?
Dużo zależy od treści takiego oświadczenia. Sprawa generalnie jest skomplikowana gdyż mogą wchodzić w grę kwestie przedawnienia, solidarności zobowiązań, dobrodziejstwa inwentarza, bezpodstawnego wzbogacenia, zasad współżycia społecznego itd. Wartoby skonsultować się z kimś kto dokładnie przeanalizuje pozew.

Syn był ich wspólny. Nie zostało po nim nic oprócz kredytu. Syn zmarł 1,5 roku przed wujem. Ciotka nie odrzuciła spadku.Twierdzi że teraz bank dopominał się spłaty kredytu. Myślę że ciotka od śmierci wuja przestała całkowicie spłacać ten kredyt. Syn nie żyje od 12.2018 a wujo od 07.2020. aktualnie ciotka przeprowadza sprawę o dział spadku po synu i właśnie dostałam wezwanie na kolejną rozprawę a ona poinformowała mnie że dlatego że dług po synu dziedziczy ona i zmarły wujo więc część będę musiała spłacic ja

Pajeczynka89 napisał:
Syn był ich wspólny.
Ciotka nie odrzuciła spadku.
Czyli że nabyłaś 1/4 spadku syna wujka (za pośrednictwem spadku po wujku).

Pajeczynka89 napisał:
Syn nie żyje od 12.2018 a wujo od 07.2020.
W tych datach obowiązywał już domyślny sposób przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Właściwie istotny jest tylko sposób przyjęcia spadku przez Twojego wujka po synu dlatego że bank nie jest wierzycielem spadku wujka a tylko wierzycielem spadku jego syna. Zakładam że Twój wujek nie popełnił błędu i nie złożył oświadczenia o przyjęciu spadku wprost czyli bez ograniczenia odpowiedzialności za zapłatę długów spadkowych syna. Jeśli zaś nie złożył żadnego oświadczenia to domyślny sposób przyjęcia spadku przez wujka nastąpił z dobrodziejstwem inwentarza. Polega to na ograniczeniu odpowiedzialności spadkobiercy za zapłatę długów spadkowych do wartości stanu czynnego spadku (wartości aktywów) ujawnionego w prywatnym wykazie inwentarza spadku albo w komorniczym spisie inwentarza spadku. Po dokonaniu całkowitego działu spadku syna odpowiedzialność za zapłatę jego długów podlega jeszcze dalszemu ograniczeniu bo do wielkości udziału wujka w podzielonym spadku po synu (1/2) pomnożonego przez wartość aktywów w spadku syna. Jeżeli dokonałaś z ciotką całkowitego działu spadku po wujku to Twoja odpowiedzialność za zapłatę długów syna wujka podlega jeszcze dalszemu ograniczeniu niż wujka.

Do chwili zakończenia działu spadku syna wujka Twoja odpowiedzialność wobec banku za zapłatę należności z umowy kredytu wynosi 1/2 z wartości aktywów spadku syna wujka ponieważ jest to odpowiedzialność solidarna spadkobierców syna (1/1) pomnożona przez Twój udział (1/2) w podzielonym już spadku po wujku.

Po zakończeniu działu spadku syna wujka Twoja odpowiedzialność wobec banku za zapłatę należności z umowy kredytu będzie wynosić 1/4 z wartości aktywów spadku syna wujka ponieważ będzie to udział wujka (1/2) w podzielonym już spadku po synu pomnożony przez Twój udział (1/2) w podzielonym już spadku po wujku.

Pajeczynka89 napisał:
Nie zostało po nim nic oprócz kredytu.
Czyli że wartość stanu czynnego spadku syna wujka wynosi prawdopodobnie 0 zł.

W takim razie Twoja odpowiedzialność za zapłatę należności z umowy kredytu wynosiła by 0 zł niezależnie od tego czy przed czy po dokonaniu całkowitego działu spadku syna wujka ale formalnie są pewne różnice.

Na pewno warto też podnosić zarzut przedawnienia roszczeń banku. Roszczenie banku o zapłatę każdej niezapłaconej raty kredytu przedawnia się po upływie trzech lat od ustalonej w umowie daty płatności danej raty.

Gdyby bank pozwał Cię o zapłatę należności z umowy kredytu przed zakończeniem działu spadku syna wujka wtedy powinnaś podnieść zarzut przedawnienia całości roszczeń banku oraz z ostrożności procesowej zażądać aby w razie uwzględnienia powództwa sąd na podstawie art. 319 kpc w związku z art. 1031 § 2 kc oraz art. 1034 kc zastrzegł na Twoją rzecz prawo do powołania się w toku postępowania egzekucyjnego na ograniczenie odpowiedzialności za zapłatę do 1/2 wartości stanu czynnego spadku po [imię i nazwisko syna wujka].

W razie gdyby bank pozwał Cię o zapłatę należności z umowy kredytu po zakończeniu działu spadku syna wujka wtedy powinnaś podnieść zarzut przedawnienia całości roszczeń banku oraz z ostrożności procesowej zażądać aby w razie uwzględnienia powództwa sąd na podstawie art. 319 kpc w związku z art. 1031 § 2 kc oraz art. 1034 kc zastrzegł na Twoją rzecz prawo do powołania się w toku postępowania egzekucyjnego na ograniczenie odpowiedzialności za zapłatę do 1/4 wartości stanu czynnego spadku po [imię i nazwisko syna wujka].

Musisz zadbać aby przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego został złożony do sądu prywatny wykaz inwentarza spadku syna wuja ALBO komorniczy spis inwentarza spadku ponieważ tylko te dokumenty mają prawo określać wartość stanu czynnego spadku syna na którą możesz się powołać w toku postępowania egzekucyjnego.

Niestety nie mam pewności czy możesz sporządzić wykaz inwentarza spadku syna wujka (wykaz inwentarza spadku spadkodawcy spadkodawcy) ponieważ nie jesteś bezpośrednim spadkobiercą syna wujka lecz spadkobiercą spadkobiercy. Kodeks cywilny mówi że do sporządzenia wykazu inwentarza jest uprawniony spadkobierca lub zapisobierca windykacyjny lub wykonawca testamentu a nie wypowiada się o następcy prawnym spadkobiercy co pasowało by do Twojej sytuacji. Ponadto, znalazłem opinię jakoby z wykładni językowej art. 1031 [3] § 1 kc wynikało że złożenie wykazu inwentarza przez Twoją ciotkę jest wiążące tylko dla niej samej a Tobie nie daje możliwości powoływania się na wartość stanu czynnego spadku ustalonego w jej wykazie inwentarza. Dopiero sporządzenie spisu inwentarza przez komornika jest wiążące dla wszystkich spadkobierców (art. 1031 [3] § 2 kc) czyli także dla tych którzy wykazu inwentarza nie sporządzili.
Jeżeli niedopuszczalne jest sporządzenie przez Ciebie wykazu inwentarza spadku syna wujka to powinnaś podczas działu spadku dowiedzieć się czy został sporządzony spis inwentarza przez komornika a jeżeli nie został to zawnioskować o jego sporządzenie. Podczas działu spadku możesz uzasadnić to brakiem wiedzy co do majątku syna wujka oraz brakiem zaufania do informacji na temat składników spadku wyjawionych przez samą ciotkę ponieważ w przeszłości zataiła ona przed Tobą nawet fakt że w skład tego spadku wchodzi dług z umowy kredytu. Tym bardziej uzasadniona jest więc obawa że zatai coś co należy do aktywów spadku.

Pajeczynka89 napisał:
Twierdzi że teraz bank dopominał się spłaty kredytu.
Doradź ciotce żeby odmówiła bankowi zapłaty powołując się na przedawnienie roszczeń banku oraz na ograniczenie jej odpowiedzialności za zapłatę wynikające z przyjęcia spadku po synu z dobrodziejstwem inwentarza którego wartość stanu czynnego wynosi 0 zł.
Ciotka powinna złożyć do sądu spadku prywatny wykaz inwentarza spadku syna. Chyba że został już sporządzony spis inwentarza spadku syna przez komornika.

Pajeczynka89 napisał:
aktualnie ciotka przeprowadza sprawę o dział spadku po synu i właśnie dostałam wezwanie na kolejną rozprawę a ona poinformowała mnie że dlatego że dług po synu dziedziczy ona i zmarły wujo więc część będę musiała spłacic ja
Podziałowi może podlegać tylko stan czynny spadku (aktywa) a podział stanu biernego spadku (długów) nie jest przedmiotem rozstrzygania przez sąd. Podział stanu biernego spadku (długów) następuje z mocy samego prawa i jest proporcjonalny do wielkości udziałów spadkobierców w spadku. To ile konkretnie zapłacisz bankowi będzie wynikało dopiero z procesu o zapłatę pomiędzy Tobą a bankiem. A wszystko wskazuje na to że bank przegra taki proces.

Czy ciotka spłaciła jakąś część kredytu jako spadkobierczyni swego syna?

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wujo nie złożył oświadczenia po śmierci syna, wraz z ciotka nie zrobili po prostu nic, także przyjęli spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Ciotka nie udzieli mi prawdziwych informacji na temat tego czy spłaciła jakąkolwiek ratę po śmierci syna. Raz już powiedziała że spłacili długi syna jeszcze jak wujo żył, a teraz że bank się dopomnial spłaty teraz. Niestety nie mogę sprawdzić na jakich warunkach został wzięty kredyt ( czy ktoś był żyrantem, czy był w jakikolwiek sposób ubezpieczony) spis inwentarza spadku syna także nie został sporządzony, wszystko mieli zapisane na siebie więc nie interesowało ich to. Jeszcze raz dziękuję!

Jeszcze dodam że problem dotyczący niedopuszczalności złożenia wykazu inwentarza przez spadkobiercę spadkobiercy, dotyczy ogólnie składania oświadczeń wiedzy jak na przykład złożenia zapewnienia spadkowego przez spadkobiercę spadkobiercy podczas rozprawy o stwierdzenie nabycia spadku po spadkodawcy spadkodawcy.

Powrót