spadek po wuju

• Autor wątku Autor wątku pasca20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pasca20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie związane z dziedziczeniem po zmarłym wuju. Wuja za życia rodziców miał przepisany dom. Wuja zmarł nagle i nie zostawił testamentu. W domu tym została się jego matka, która teraz mieszka sama. Ma on także rodzeństwo. Moje pytanie jest następujące- jak wyglądał będzie podział tego co zostawił? I kto powinien zająć się tą sprawą?

Proszę napisać po kolei: czy wuj miał żonę, dzieci, ile rodzeństwa i kto z tych osób żył w chwili śmierci wuja, czy rodzice wuja żyli w chwili jego śmierci?

W chwili śmierci wuja żyła tylko matka i nadal żyje bo to stało się niedawno. Wuja był kawalerem i nie miał dzieci. Ma siedmioro rodzeństwa.

Nie napisał Pan czy wszyscy z rodzeństwa żyli w chwili śmierci wuja, więc zakładam, że tak było. W takiej sytuacji po wuju dziedziczy jego matka (w 1/2 części) i rodzeństwo ( każde po 1/14 części). By dokonać podziału spadku op wuju należy najpierw przeprowadzić postępowanie o nabycie przez te osoby praw do spadku (przed sądem lub u notariusza), następnie dokonać podziału spadku (umownie u notariusza lub przed sądem, jeśli są Państwo zgodni co do działu spadku to w sądzie wyjdzie taniej niż u notariusza).

tak całe rodzeństwo żyło w chwili śmierci wuja i żyje nadal. Bardzo Panu dziękuję!

Witam ponownie. Mam jeszcze jedno istotne pytanie w związku z tą sprawą. Chodzi o matkę zmarłego wuja czyli babcię. Teraz jest ona bez prawowitej opieki, dzieci jej czyli rodzeństwo zmarłego wuja opiekują się nią na zmianę. Komu sąd przydzieli opiekę jeżeli rodzeństwo nie dogada się między sobą. I co ze spadkiem babci jeżeli czasami traci ona świadomość.

Powrót