spadek po zmarłej

• Autor wątku Autor wątku asiaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Pewna pani Anna zmarła w 1985 roku. Po jej śmierci majątek , który posiadała odziedziczyli po połowie syn i córka. Córka zmarła w 2000 r ( miała męża i syna, którzy żyją do dziś). w 2008 r decyzją sądu pani Anna zasiedziała pole. Kto po niej dziedziczy to pole? oczywiście syn i ktoś jeszcze?

To zależy od tego, czy ktoś ze spadkobierców ma kwalifikacje rolnicze. Syn wcale nie musi być spadkobiercą spadku rolnego.

kwalif

syn nie ma kwalifikacji . głównie chodzi mi o to czy mąż i syn córki mogą dziedziczyć?

dokładnie to są 3 działki, jedna jest budowlana a dwie są to tereny ekologiczne

dowiedziałam się że syn jest rolnikiem
;)

W latach 80-tych obowiązywały dosyć szczegółowe przepisy szczególne odnośnie dziedziczenia gospodarstw rolnych i obawiam się, że na forum nikt Pani nie odpowie na tak sformułowane pytanie. Ale proszę jeszcze powiedzieć, jaką powierzchnię z tym polem miało gospodarstwo rolne Anny. Jeśli poniżej 0,5 ha, to stosuje się ogólne reguły dziedziczenia.

w 1985 r pani Anna nie była właścicielką tych działek. Nabyła je po swojej śmierci jak i po śmierci córki wyrokiem sądu przez zasiedzenie w lutym tego roku. powierznia tych działek to ok 40 arów.

i jest problem kto dziedziczy - czy mąż córki i jej syn również? bo co do syna nie mam wątpliwości

a całe gospodarstwo rolne Pani Anny w 1985 r miało kilka hektarów ( bez tych 3 działek)

I co, Sąd na sprawie spadkowej po Annie nie orzekał o gospodarstwie? Właścicielem działek będzie ten, kto nabył po niej spadek rolny lub jego spadkobiercy.

Pani Anna była właścicielem działek. Zasiedzenie następuje automatycznie z mocy prawa, a późniejsze orzeczenie sądu tylko stwierdza ten fakt. W postanowieniu Sąd wskazał datę, z jaką nastąpiło zasiedzenie.

czyli współwłaścicielami będą syn, szwagier i jego syn?

Pani Anna nie była właścicielem działek tylko je uprawiała

Powrót