spadek po zmarłym mężu

• Autor wątku Autor wątku anula791
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anula791

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
mój mąż zmarł niecały rok temu , miał zapisaną na siebie działkę z domkiem , dostał ją od swojej mamy jeszcze przed naszym ślubem , mama jego ma zapisaną tam dożywotnią służebność, chciałam się dowiedzieć czy mama zmarłego mężą może teraz cofnąć swój zapis i przepisać to komuś innemu ? czy mi jako żonie i naszemu dziecku (10-letnia dziewczynka ), nic się nie należy ?
Czy musze zakladać sprawę w sądzie o prawo do dziedziczenia ? A jeżeli tak to kto oprócz mnie i córki jest uprawniony do dziedziczenia , czy mama męża i rodzeństwo też ? Jeżeli oni też mają prawo do dziedziczenia to w jakim procencie ?
Bardzo proszę o odpowiedz. POZDRAWIAM :-(

Odziedziczysz wraz z córką (o ile mąż nie miał innych dzieci np. pozamałżeńskich lub przysposobionych) po 1/2 majątku pozostawionego po Twoim zmarłym mężu, w tym zabudowaną działkę. Matka Twojego męża darowizny już nie może cofnąć, jednakże służbność na jej rzecz wygaśnie dopiero wraz z jej śmiercią.

Należy złożyć w sądzie rejonowym ostatniego miejsca zamieszkania Twojego męża wydziale cywilnym wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Załączyć do niego: wasz odpis skrócony aktu małżeństwa i odpis skrócony aktu urodzenia dziecka. Wniosek podlega opłacie (najlepiej w znakach opłaty sądowej dostępnych w każdym sądzie, w kiosku lub w kasie, które należy nakleić na wniosek) w wysokości 50 zł.

Wniosek brzmi:

Sąd Rejonowy
w ...............
Wydział Cywilny

Wnioskodawczyni: Imię Nazwisko adres
Uczestniczka: małoletnia Imię Nazwisko
reprezentowana przez matkę
imie nazwisko adres

"wnoszę o stwierdzenie, że spadek po zmarłym dnia ............. XY synu Z i Q, ostatnio stale zamieszkałym przed śmiercią nabyły żona AB i córka CD po 1/2 części każda z nich.

Uzasadniene:

Spadkodawca zmarł dnia ............ w .........., gdzie stale przed śmiercią mieszkał/przed śmierdcią mieszkał w .......... . Pozostawił po sobie żonę i córkę.

Dowód: odpis skrócony aktu małżeństwa
odpis skrócny aktu urodzenia

Nie/pozostawił po sobie dzieci pozamałżeńskich i przysposobionych. Nie pozostawił testamentu. W skład spadku wchodzi/nie wchodzi gospodarstwo rolne.

podpis

Powrót