Spadek po zmarlym ojcu-help

• Autor wątku Autor wątku 4Gold
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

4Gold

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,ja mam taki problem,niedawno zmarl moj ojciec i pozostawil majatek jakim jest dom,wystapielem do Sadu Okregowego,napisalem wniosek o spadem i teraz czekam na odpowiedz bez owocnie...rodzina od strony taty nie chce przekazac kluczy do tego domu...i chcialem wlasnie zapytac ile trzeba czekac na odpowiedz ze strony sadu i czy moge po otrzymaniu tego pisma isc na policje by otrzymac klucze?prosze o szybka odpowiedz,pozdrawiam

A kto jest spadkobiercą? Czy ojciec pozostawił testament?

I dlaczego do sądu okręgowego? Sądem spadku jest sąd rejonowy ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część. W braku powyższych podstaw sądem spadku jest sąd rejonowy dla m. st. Warszawy.

W ten sposób sam pan przedłużył postępowanie, bo sąd okręgowy będzie musiał przekazać sprawę odpowiedniemu sądowi rejonowemu.

Spadkobierca jako jedyny jestem ja,syn.,Ojciec Mieszkal w Polsce,gdy Bylem w sadzie okregowym to powiedzieli ze u nich mozna zlozyc te zaswiadczenie i ma tylko czekac na ich odpowiedz,tylko nie wiem ile taka procedura trwa,albo do miesiaca czasu albo do 3 tylko nie jestem pewny

Powrót