Spadek po zmarłym ojcu!!! Pomocy!

• Autor wątku Autor wątku Klaudynkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klaudynkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Miesiąc temu zmarł mój ojciec zostawil dom samochod. Nie mieszkalam z nim juz od 4 lat ale utrzymywalismy kontakt obok mieszka jego matka czyli moja babcia z chrzesnica ojca. Są lokatorzy (ciagle pijani) dom jest otwarty a oni wchodza wszedzie placa czynsz chrzesnicy. Niestety nie zyjemy z nimi zbyt dobrze ale to z prywatnych powodów. W drzwiach zostaly zmienione zamki nie dostalam klucza zapasowego ale przeciez jestem córka i to ja mam chyba prawo zarzadzac domem i wszystkim??? Mam jeszcze kilka pytan co mam zrobic z lokatorami jezeli umowa wynajmu zostala zawarta z moim ojcem a on juz nie zyje??
Gdzie mam sie zglosic o pomoc w odzyskaniu prawa do zarzadzania domem??:roll:
Komu powinni placic lokatorzy???
Czy babcia (matka ojca) ma prawo otrzymac cos w spadku??
Ile jakiego do jakiego czasu moze byc odczytany testament??
Czy testament moze byc napisany przez kogos innego i bez notariusza??
Czekam na szybka odpowiedz
Blagam o pomoc

Jest testament? Kto był (jest) właścicielem nieruchomości? Jakieś umowy najmu czy użyczenia (nawet ustne)?
Może napisz to wszystko dokładniej. Co było wyłączną własnością ojca. Co rodzice wspólnie posiadali. Czy mama żyje. Co za lokatorzy i z jakiego tytułu.
Temat testamentu był wałkowany wiele razy (generalnie: albo notarialny, albo własnoręcznie spisany, albo w ostatecznoisci ustny z trzema świadkami).

Lokatorzy wynajmuja caly czas mieszkanie w domu mojego ojca jest umowa zawarta miedzy moim ojcem a tymi lokatorami ale slyszalam ze jezeli wlasciciel umiera to umowa wygasa. Podobno jest testament babcia zlozyla w sadzie bo bedzie sprawa ale w testamencie jest napisane ze ojciec nie byl w stanie napisac i dlatego ktos pisze ten test. za niego jest tylko jego podpis ale do konca nie wiem czy to on podpisywal oni sa do wszystkiego zdolni nawet do podrobienia pisma.Wlascicielem wszystkiego byl moj ojciec oprocz domu bo dom byl budowany po slubie z moja mama ale sie rozwiedli wylaczna wlasnoscia ojca byly dzialki (darowizna dla ojca) rodzice posiadali wspolny dom. Oto toczy sie sprawa w sadzie o podzial majatku ale co teraz jak ojcec nie zyje czy mogl byc testament jezeli toczyla sie sprawa o podzial majatku??

błagam pomóżcie i odpowiedzcie na moje poprzednie pytania

Powrót