SPADEK PO ZMARłYM TACIE

• Autor wątku Autor wątku aniak89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniak89

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Mam pytanie odnośnie mieszkania. mieszkanie było współwłasnością moich rodziców. tato umarł czyli połowa mieszkania przechodzi po połowie na mnie (jestem jedynaczką) i na moją mamę. ona będzie miała 3/4 mieszkania a ja 1/4 mieszkania i teraz pytanie czy my powinnyśmy założyć sprawę w sądzie o nabycie spadku po tacie - nie zostawił testamentu , od śmierci minęło już 8 miesięcy - nie jest na to za późno?. czy lepiej poczekać i kiedyś (oby jak najpóźniej - niech mama żyje jak najdłużej ) założyć jedną sprawę o nabycie spadku po tacie i po mamie? proszę o radę

Nigdy nie jest za późno na wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. IMHO nie warto czekać na śmierć mamy i składać wniosku o całość, albowiem w wielu wypadkach może się okazać konieczne przedstawienie przez was postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.

Co do podziału, to między spadkobierców dzieli się 1/2 mieszkania, a każdy spadkobierca ma 1/2 spadku, więc łącznie dla Ciebie 1.4 ;)

dziękuję za odpowiedź , czyli powinnyśmy razem z mamą założyć dwie osobne sprawy spadkowe? czy są opłaty od założenia tych spraw? a jak to zrobić abym kiedyś nie musiała znowu zakładać sprawy o nabycie spadku po mamie?

1. Nie, to jest jedna sprawa dotycząca spadku po 1 osobie.
2. 50 zł.
3. Nie da się. Zawsze trzeba będzie po śmierci mamy przeprowadzić to postępowanie, chyba że w chwili śmierci, już nic nie będzie miała (np. daruje wcześniej), wtedy mało kto składa wniosek dla samego porządku w papierach :)

jeszcze raz dziękuję za odpowiedź a czy muszę to zrobić na jakimś specjalnym formularzu i jakie dokumenty załączyć? z co do darowizny mamy to jak to dokładnie wygląda tzn gdzie ona może to zrobić i czy ja później nie będę musiała już nic załatwiać i mieszkanie po jej śmierci będzie formalnie moje?

po wydaniu przez sad postanowienia o nabyciu spadku (sad rejonowy najlepiej tam gdzie zamieszkiwal zmarly lub wiekszosc zstepnych - chyba wydzial cywilny) nalezy uregulowac stan prawny w ksiegach wieczystych i ewidencji - mozna dowiedziec sie na sprawie czy jest mozliwosc przeslania do ewidencji jednego oryginalu postanowienia z urzedu. do ksiag wieczystych jak sie nie myle chyba wciaz musi byc wniosek przynajmniej jednego ze spadkobiorcow.

co do podzialu to nie musi byc 1/4 - istnieje mozliwosc przeprowadzenia dzialu spadku - czyli tasowaniem nabywanych udzialow - ale tylko pomiedzy uprawnionymi do spadku. czyli jak mama w sadzie wyrazi taka zdode na nabycie w calosci przez Ciebie udzialow po tacie to mozecie miec obie nawet po 1/2. ale o to przy skladaniu wniosku prosze w sadzie zapytac (nie wszedzie mozna to zalatwic na jednej sprawie)

Powrót