Spadek po zmarłym, wobec którego toczyło się inne postępowanie spadkowe

• Autor wątku Autor wątku dominika2323
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominika2323

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
W 2014 zmarła moja ciotka mojego ojca. Postępowanie się toczyło wobec różnych członków rodziny i niestety mój ojciec nie zdążył na czas zrzec się spadku.

W 2018 zawnioskował do sądu o uchylenie się od skutków niezłożenia w terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku po zmarłej ciotce. Sąd w rozpatrzeniu wniosku postanowił wezwać w charakterze uczestnika jego siostrę.

W 2020 mój ojciec umarł i jestem jego jedyną spadkobierczynią (przyjęłam z dobrodziejstwem inwentarza). Moje pytanie jest następujące: czy jako spadkobierca po moim ojcu muszę jakoś odnosić się do tej sprawy? Siostra ojca poleca mi napisać wniosek o odrzucenie spadku ale ja nie wiem co miałabym napisać w uzasadnieniu takiego wniosku. Czy taki wniosek można w ogóle napisać jeżeli nie dostałam żadnego zawiadomienia? Sprawa ciągle jest w toku a ja nie wiem, czy jako spadkobierca po ojcu jestem zobowiązana jakoś zabezpieczyć się w tej sprawie.

dominika2323 napisał:
W 2020 mój ojciec umarł i jestem jego jedyną spadkobierczynią (przyjęłam z dobrodziejstwem inwentarza).
Złożyłaś tylko to oświadczenie czy może masz już notarialny akt poświadczenia dziedziczenia?

Uprawnienie do uchylenia się od skutków prawnych złożonego lub dorozumianego oświadczenia o sposobie przyjęcia spadku wchodzi w skład spadku po Twoim ojcu więc sąd powinien kontynuować to postępowanie z Twoim udziałem gdy zgłosisz sądowi na najbliższej wyznaczonej rozprawie albo wcześniej pisemnie że jesteś spadkobierczynią wnioskodawcy. Podczas rozprawy złożysz oświadczenie o odrzuceniu spadku przez Twojego ojca po jego ciotce. Po uprawomocnieniu się postanowienia sądu zatwierdzającego uchylenie się to Ty staniesz się osobą powołaną do dziedziczenia spadku po ciotce i powinnaś sama złożyć wtedy oświadczenie u notariusza o odrzuceniu spadku. Po odrzuceniu spadku po ciotce przez Ciebie następnymi osobami powołanymi do dziedziczenia spadku po niej mogą stać się jeszcze Twoje dzieci ale tylko takie które były poczęte lub urodziły się nie później niż w dniu śmierci ciotki. Pytanie do Ciebie - czy miałaś takie dzieci (poczęte lub urodzone) w chwili śmierci ciotki?

dominika2323 napisał:
Sprawa ciągle jest w toku a ja nie wiem, czy jako spadkobierca po ojcu jestem zobowiązana jakoś zabezpieczyć się w tej sprawie.
Teoretycznie mogłabyś olać tą sprawę tylko w jednym przypadku - gdyby wartość aktywów (tzw. stanu czynnego spadku) w spadku po Twoim ojcu wynosiła zero złotych (uwzględniając w tym także wartość aktywów w spadku po jego ciotce które nadal przecież wchodzą w skład spadku po Twoim ojcu skoro sąd nie zatwierdził jeszcze jego uchylenia się od skutków prawnych dorozumianego oświadczenia o przyjęciu spadku i bez Ciebie tego nie zrobi). Jeśli masz co do tego pewność to na razie wystarczyło by że złożysz wykaz inwentarza do sądu. Niestety w przyszłości może okazać się że będziesz pozywana o zapłatę przez wierzycieli ciotki i będziesz musiała wtedy żądać aby sąd uwzględnił w wyroku (lub na klauzuli wykonalności) Twoje ograniczenie odpowiedzialności za zapłatę do wartości stanu czynnego spadku ojca lub w ostateczności wnosić w tym celu powództwa przeciwegzekucyjne. Wszystko to nie uchroniło by Cię jednak przed kosztami sądowymi bo one nie należą do długów spadkowych ojca. Wniosek z tego jest taki że odrzucenie spadku ciotki przez Twojego ojca i jego potomków jest jednak najbardziej korzystne pod względem finansowym bo spowoduje całkowite odcięcie się od długów ciotki.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź,
Złożyłaś tylko to oświadczenie czy może masz już notarialny akt poświadczenia dziedziczenia?
mam już notarialny akt. Nie posiadam żadnych dzieci, po mnie nie ma już kto dziedziczyć.

Jeśli masz co do tego pewność to na razie wystarczyło by że złożysz wykaz inwentarza do sądu.
Niestety - w międzyczasie dowiedziałam się o dużych długach ojca w wielu miejscach i doradzono mi, że lepiej jeżeli złożę wniosek o spis inwentarza. Mam zamiar to zrobić w najbliższym czasie, razem z wnioskiem o zwolnienie z kosztów takiego spisu ponieważ nie wiem jakiej sumy mogę się spodziewać za to.

Wniosek z tego jest taki że odrzucenie spadku ciotki przez Twojego ojca i jego potomków jest jednak najbardziej korzystne pod względem finansowym bo spowoduje całkowite odcięcie się od długów ciotki.
A czy taki zwykły wniosek o odrzucenie spadku jest w tym przypadku odpowiedni do złożenia? Czy na pewno mogę go złożyć jeżeli ta sprawa jeszcze się toczy? Wniosek nie jest dla mnie tani, nie chciałabym, żeby jego składanie okazało się niepotrzebne, tym bardziej nie wiem jak miałabym opisać sytuację w uzasadnieniu, kiedy nie mam żadnych dokumentów z tym związanych, jedynie ten dokument z rozpatrzeniem wniosku z 2018 roku.

dominika2323 napisał:
A czy taki zwykły wniosek o odrzucenie spadku jest w tym przypadku odpowiedni do złożenia? Czy na pewno mogę go złożyć jeżeli ta sprawa jeszcze się toczy?
Oświadczenie o odrzuceniu spadku będziesz mogła złożyć ustnie przed sędzią na rozprawie, tej samej podczas której sąd najpierw zatwierdzi uchylenie się od skutków prawnych niezachowania terminu.
Jeżeli jednak postępowanie jest zawieszone z powodu śmierci ojca to najpierw musisz złożyć pismo procesowe pt. "Zawiadomienie o ustaleniu następcy prawnego wnioskodawcy", aby sąd z urzędu podjął zawieszone uprzednio postępowanie.

Powrót