Spadek po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku ja_kub92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

ja_kub92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mma do was pytanie w kwestii prawa spadkowego, mianowicie
Kilka lat temu zmarł wujek (syn siostry mojej babci). Niestey zostawił po sobie długi o których nikt nie wiedział, jego córka zrzekła się długów i nikogo nie raczyła powiadomić. Sprawa wyszła na swiatło dzienne po kilku tygodniach. Sprawa toczy się w sądzie, i część spadkobierców się zrzekła tegoz adłuzonego majątku, sąd szuka jeszcze dóch spadkobierców miedzy innymi mojej matki. I tu pojawiają się pytania.
1. moja matka nie jest nigdzie zameldowana, czy sama ma zgłosić się do sądu i zrzec się majątku
2. Jeśli moja matka jest na liście spadkobierców, a mnie na niej nie ma czy jestem 'czysty', czy tez muszę się zrzec?
3. Jak się zabezpieczyć przed niechcianym spadkiem ?
Dziękuję.

1. Lepiej dla niej, żeby odrzuciła ten spadek, bo w przeciwnym przypadku będzie go dziedziczyć - z dobrodziejstwem inwentarza, ale jednak dziedziczyć.
2. Ciebie na tej liście nie ma, bo nie dziedziczysz w tej chwili ustawowo po zmarłym. Będziesz po nim dziedziczyć, jeśli twoja matka odrzuci spadek; w takim przypadku masz 6 miesięcy od dnia, w którym się dowiesz, że twoja matka odrzuciła spadek, żeby również ten spadek odrzucić. Więc obecnie jesteś "czysty", ale jeśli twoja matka odrzuci ten spadek, to już "czysty" nie będziesz. A jednocześnie nie możesz już teraz odrzucić tego spadku, bo nie jesteś spadkobiercą, staniesz się nim dopiero w momencie, kiedy spadek odrzuci twoja matka.
3. Odrzucić spadek, kiedy/jeśli będziesz spadkobiercą. A jeśli jest się świadomym zagrożenia jeszcze kiedy spadkodawca żyje, to wtedy można z góry spadku się zrzec. Ale do tego trzeba być spadkobiercą, a ty na razie nie jesteś. Nie mówiąc już o tym, że spadkodawca nie żyje, więc teraz można co najwyżej spadek odrzucić - jak się jest spadkobiercą.

Powrót