Spadek - podatek

• Autor wątku Autor wątku tc900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tc900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

prośba o pomoc

Mój ojciec umarł przeszło 30 lat temu, zaś matka odeszła w 2006 r. Po śmierci ojca dom oraz działka rolnicza zostały zapisane po 1/4 na moją matkie, dwie moje siostry i mnie (jeśli niczego nie pokręciłem). Przez dłuższy czas nie było mnie w kraju, zaś nikt inny z mojej rodziny nie uregulował kwesti spadku po mojej mamie.

Tak więc każdy z nas został z 1/4 majątku, a 1/4 majątku po mojej mamie jest niewiadomo kogo.

Wobec tego chciałabym rozpocząć postępowanie spadkowe. Czy będę musiał zapłacić podatek od kwoty spadku (mama umarła w 2006) ?

I pytanie ogóle poza tą konktretną sprawą: czy można nie przyjąć spadku, jeśli wiemy, że osoba po której dziedzyczymy miała długi ?

Generalnie, to spadkobierca nie musi przyjmować spadku. Może go przyjąć w sposób prosty, albo przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza - odpowiada wtedy za długi spadkowe do ograniczonej wysokości, albo może spadek odrzucić.
Ma na to 6 miesięcy od chwili śmierci spadkodawcy, bo wtedy, zgodnie z art. 1015 KC, brak złożenia oświadczenia co do przyjęcia spadku uznawany jest przez prawo za proste przyjęcie spadku, czyli z pełną odpowiedzialnością za długi.
A jeśli chodzi o podatek, to można go nie zapłacić w sytuacji, gdy długi są większe niż wartość aktywów spadku.

Powrót