Spadek podział majątku..kłótnie..remont co robić..

• Autor wątku Autor wątku sinfulsoul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sinfulsoul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Chciałabym zasięgnąć porady od osoby która miała z czymś takim do czynienia albo poprostu jest w takich sprawach na bierząco.

Otóż mój dziadek miał troje dzieci i żonę. Oczywiście był właścicielem całego majątku, moja babcia w tamtych czasach nie myślała o tym żeby widnieć jako współwłaściciel. Otóż po śmierci dziadka 17 temu zostało wszystko po staremu aczkolwiek kilka lat temu nastąpił sądowy podział spadku.. babcia dostała 1/4 i cała reszta również po tyle..
Problem tkwi w tym, że nikt się nie kwapi do tego aby się zrzec tego na jedną osobę, moja babcia jest już starszą kobietą, i większość czasu mieszka z moją mamą ogólnie z moją rodziną, faktem jest, że my najczęściej jeździmy na wieś pomagamy w sadzeniu plewieniu ogólnie dokładamy aby się dom nie rozleciał.
2 pozostałych dzieci się tym nie interesuje. Wujek w ogóle nie utrzymuje z nami kontaktu, ciotka jeździ ze swoimi dziećmi na wieś.. ale nic nie pomagają, jeżdżą wypoczywać.
Dom wymaga remontu.. bo wszystko się już sypie.. moi rodzice stoją przed dylematem czy robić tam cokolwiek skoro my tylko będziemy dokładać.. a inni korzystać.. o porozumieniu nie ma mowy moim zdaniem.. o rozłożeniu kosztów na wszystkich też nie, bo po prostu każdy chce korzystać bez wkładu własnego.. a sądowa sprawa toczyła się by pewnie latami.
Chciałam się dowiedzieć czy jeśli wynajmie się orzecznika który oszacuje wartość domu w stanie obecnym, a moi rodzice wezmą kredyty zaczną gruntowny remont, na wszystko będą mieli faktury i po prostu wyremontują dom reszta rodzeństwa będzie mogła się domagać spłaty albo udziałów w tym domu, czy wtedy automatycznie moja mama będzie miała do tego domu większe prawo aniżeli pozostali którzy tylko jeżdżą sobie wypoczywać i nic nie robią nie dołożą się do tego..

Proszę o pomoc.
:?:

jeżeli jest to remont konieczny zróbcie ekspertyze w tym kierunku i wystąpcie na droge sądową o zniesienie współwłasności lub w przypadku sprzeciwu pozostałych udziałowców do partycypacji w kosztach remontu,to co zaproponowałeś da mamie prawo do żądania zwrotu poniesionych nakładów jedynie ale dobrowolnie również tego nie uzyska skoro nie ma woli porozumienia sie wiec chyba lepiej żeby sprawa była odgórnie jasna

Powrót