spadek - podział u notariusza?

• Autor wątku Autor wątku mobista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mobista

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Jakiś czas temu zmarł mój tata. Pozostawił po sobie majątek. Jedynymi spadkobiercami jestem ja i moja mama. Moje pytanie - czy mogę sprawę załatwić tą sprawę u notariusza? Tata miał kilka kont, czy na podstawie wystawionego poświadczenia przez notariusza bank wypłaci mi i mojej mamie należne pieniądze? Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki. ;)

mobista napisał:
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki. ;)

Prosze podziekowac dowolnemu notariuszowi, ktory udzieli Pani za darmo informacji o dokonywanych czynnosciach notarialnych- w tym sporzadzaniu poswiadczenia dziedziczenia.

@plesser bardzo odkrywcze i świadczące o lekceważącym stosunku do osób szukających na nurtujace je pytania.

Ani nie odkrywcze, ani nie lekcewazace. Informacje o czynnosciach notarialnych otrzymuje sie po prostu (bezplatnie) u notariusza, a nie na forach internetowych.

Mobista: zarzuty wobec Plessera absolutnie bezzasadne. Po prostu zwrócił on uwagę, że taką informację możesz najszybciej uzyskać u notariusza, zwłaszcza że on będzie na bieżąco ze stanem prac nad systemem informatycznym ewidencjonowania stwierdzeń nabycia spadku. Bo o ile ja się orientuję, to nie jest on jeszcze gotowy i dlatego notariusze jeszcze nie wydają potwierdzeń.

chodzi mi dokładnie o to, czy z papierkiem od notariusza będę mógł iść do banku :) niczego więcej od was koledzy nie chcę ;)

Tak, z poświadczeniem dziedziczenia dokonanym przez notariusza będzie pan mógł iść do banku.

Powrót