Spadek Prosze o pomoc!!!

• Autor wątku Autor wątku aga281979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga281979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sprawa wygląda tak moja babcia przed śmiercią kilkanaście lat temu sporządziła testament (testament sporządzony został odręcznie w domu) w którym majątek przyznaje po połowie wnuczce (czyli mnie),oraz swojemu synowi (mojemu wujkowi).Od śmierci babci przez kilkanaście lat sprawa nie była uregulowana,w tym czasie zmarł wujek,który był kawalerem i nie miał dzieci.Czy cały majątek przechodzi na mnie? Interesuje mnie też kwestia pozostałych dzieci mojej babci,babcia miała 3 synów którzy zmarli przed jej śmiercią,ponieważ oni mieli dzieci czy w związku z tym nabywają prawo do spadku,oraz czy należy im się zachówek.Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje

zgodnie z ustawą Pani po wujku nie dziedziczy(a może jednak?). reguluje to:

Art. 932. KC
§ 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.
§ 2. Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą całości spadku. Jeżeli ojcostwo rodzica nie zostało ustalone, udział spadkowy matki spadkodawcy, dziedziczącej w zbiegu z jego małżonkiem, wynosi połowę spadku.
§ 3. W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom w częściach równych.
§ 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.
§ 5. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.

czyli jak widać spadek po Pani wujku przypada dzieciom tych 3 synów którzy zmarli przed Pani babcią.

no i tu się pojawia kwestia, czy na pewno po wujku się Pani nic nie należy...jak rozumiem babcia miała 4 synów, 3 zmarło przed nią, jeden ją przeżył...z tego wynika że żaden z nich nie był Pani ojcem, czy ta 4 miała jeszcze siostrę która była/jest Pani matką? jeśli tak to albo ona albo Pani (jeśli matka nie żyje) bierze udział w spadkobraniu po wujku...

jeśli chodzi o zachowek to dzieci rodzeństwa Pani wujka moim zdaniem nie są uprawnieni do zachowku...

muszę sprostować ponieważ babcia miała 5 synów,3 zmarło przed nią,4 syn (wujek który był wskazany w testamencie razem ze mną) zmarł po babci,a 5 syn to mój ojciec który żyje.Czy w związku z tym dziedzicze część wujka.dziękuje za odpowiedz

a jednak 5 to syn nie córka ;)

gwoli ścisłości, to dziedziczy Pani tata ;)

Dziękuje za informacje.Interesuje mnie czy dzieci 3 synów którzy zmarli przed babcią mają prawa do spadku jeżeli nie byli ujęci w testamencie
dziękuje za odpowiedz

jeżeli chodzi Pani o spadek po babci to nie, ponieważ ten należy się Pani i wujkowi...oczywiście pozostaje kwestia ważności testamentu...ale zakładam że ta kwestia nie pozostawia wątpliwości.

natomiast w skład osób uprawnionych do dziedziczenia po pani wujku wchodzą:
pani ojciec w 1/4
dzieci brata 1 w 1/4
dzieci brata 2 w 1/4
dzieci brata 3 w 1/4

Powrót