Spadek Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku anulka7787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anulka7787

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam zwracam sie z ogromna prosba o pomoc. Ojciec zmarl 20 wrzesnia 2006r. Moja matka nie mieszka z nami od 16 lat. Jest nas troje. Moj tato posiada dzialke 0,58 arow z bydynkiem, obora oraz szopka na drzewo ze swoim bratem po polowie. Wuje k chce nam oddac obore, ta szopke oraz caly budynek w zamian za kawalek ziemi. Sprawy nie bylo. Czy mojej matce sie cos nalezy z tego podzialu???? Czy ja nie bede miala problemow ze sprzedaza bydynku??? czy moja matka moze cos otrzymac po nim??? Prosze o pomoc ....

Jeżeli rodzice nie rozwiedli się to matka dziedziczy.

nawet gdy ona nie mieszka od ponad 16lat???

nie rozwiedli sie bo moja matka uciekla z innym facetem..... i nie zdazyli sie rozwiesc bo moj tato zmarl :(

Jeśli sie nie rozwiedli ani nie byli w separacji, to twoja mama będzie dziedziczyć 1/4 z całość spadku po waszym tacie. Chyba, że twoja mama :

1. dopuściła się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;
2. podstępem lub groźbą nakłoniła spadkodawcę do sporządzenia lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodziła mu w dokonaniu jednej z tych czynności;
3. umyślnie ukryła lub zniszczyła testament spadkodawcy, podrobiła lub przerobiła jego testament albo świadomie skorzystała z testamentu przez inną osobę podrobionego lub przerobionego.
wtedy możesz wytoczyć powództwo o uznanie ją za niegodną dziedziczenia art. 928

testamentu nie bylo, moj tata maial 48lat jak zmarl.... Ona zostawila nas 16 lat temu. Jest poszkiwana przez komornikow, bo nie placila alimentow na nasza trojke. Najmlodszy mial wtedy 1,5 roku.... Nikt nie moze jej znalezc.... Ona nawet nie wie o smierci Ojca ani wlasnej matki.... Co ja mam w tym pzrypadku zrobic????

dziedziczy tak czy owak.... 16 lat to było trochę czasu żeby się rozwieść......

tylko ze sad nie dal im rozwodu, bo nie znamy jej adresu zamieszkania. nikt nie wie gdzie ona jest :( lub moze przebywac

Nie ma to już znaczenia ponieważ, chociażby złożony był pozew o rozwód to postępowanie to uległo umorzeniu z powodu śmierci jednego z małżonków (art. 446 kpc).
Ma Pani tutaj kilka odrębnych spraw. Zacząć należy od uregulowania spraw spadkowych, a dopiero później przeprowadzać kolejne działania.

Powrót