spadek przechodzi na osoby obce??

• Autor wątku Autor wątku jenni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jenni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, pozwólcie że przejdę od razu do mojego problemu. Moja ciocia zmarła. Ziemia należała do niej, a ponieważ wyszła za mąż ziemia jaką odziedziczyła po swoich rodzicach przeszła automatycznie również na wójka. Jedyną rodziną jej byliśmy my -czyli ja z rodzeństwem i rodzicami. Nikt Jej nie odwiedzał, ani się nie interesował do czasu informacji o spadku. Za życia mój tata(ponieważ mąż jej zmarł dawno temu) się Nią opiekował, utrzymywał i pracował na gospodarce. To jest dla nas drugi dom. I tak robimy do tej pory. Po informacji o spadku osoby spowinowacone z wójkiem(mężem cioci) walczą w sądzie o spadek i nie chcą odpuścić.Ciocia przepisała oczywiście spadek na mojego tatę, ale część po Jej mężu teoretycznie należą się(?) Jego rodzinie. Są to osoby zupełnie obce, sąsiedzi nie widzieli ich na oczy nigdy i potwierdzają iż mój tata tylko gospodarką i Ciocią się zajmował do tej pory. I mam pytanie i prośbę. Które przepisy regulują przeze mnie opisany problem ? Proszę o wskazanie konkretnych przepisów. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Nie wiem gdzie szukać a chętnie poczytam.

1. Jeśli była własnością cioci przed ślubem, to wcale automatycznie nie przeszła na wujka. Może sprawdź w KW kto jest właścicielem. Nie ukrywam, że ciocia mogła podzielić się majątkiem z mężem i wtedy faktycznie był on współwłaścicielem.
2. Jeśli wujek był współwłaścicielem, to jego rodzina ma prawo do ok 1/4 majątku.
Odpowiednie przepisy znajdziesz w Kodeksie Cywilnym księga IV spadki.
Musisz wziąć też pod uwagę, że przed kilkoma laty przepisy dotyczące dziedziczenia gospodarstw rolnych miały inne brzmienie i może z nich wyniknąć całkiem inny podział spadku po wujku.

bardzo Ci dziękuję, zajrzę i poczytam teraz sobie , dzięki :)

Powrót