spadek - rozdrobnienie udziałów

• Autor wątku Autor wątku aleksandersz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandersz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Moi rodzice byli właścicielami dwóch nieruchomości: Jednej zabudowanej (dom z lat 70-tych) oraz działkę budowlaną. Mam dwoje rodzeństwa.
W 1998 r zmarła mama ale postępowanie spadkowe zostało przeprowadzone dopiero teraz i każdy otrzymał po 1/4 spadku po mamie (ojciec,ja i moje rodzeństwo).
Teraz ojciec ma po 5/8 każdej z nieruchomości, a dzieci po 1/8.
Moim celem jest bym stała się jedyną właścicielką całości nieruchomości zabudowanej. Jak dalej postępować by załatwić to jak najszybciej i jednoczesnie jak najtaniej. Zameldowany jest tu mój brat, ale jemu z kolei zależy na przemeldowaniu się do drugiej nieruchomości (teraz jest to nieruchomość zabudowana). Mi nie zależy na udziale w nieruchomości, która była niezabudowana, a mojemu bratu na udziale w zabudowanej (czy możemy jakoś łatwo wymienić swoje prawa?)
Siostrę będę musiała spłacić z jej 1/8 częsci.
Do tego dojdzie umowa darowizny z ojcem z prawem dozywotniego zamieszkania chyba takie rozwiazanie jest najstosowniejsze). Tu pewnie pojawi się kwestia zachowku dla siostry.

Czy ktoś mógłby mi poradzić jaką ścieżkę postępowania wybrać?

Pozdrawiam
AlekanderSz.

Skoro wszyscy jesteście zgodni,to najprościej zrobic taki podział u notariusza.Co do zachówku dla siostry,to w tej chwili kiedy ojciec jeszcze żyje nie może ona wystąpic o zachówek.

Powrót