Spadek (testament)

• Autor wątku Autor wątku upiotrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

upiotrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich i mam nadzieję, że uzyskam tutaj pomoc.

Sprawa dotyczy spadku i zarówno testamentu. Musze po krótce przedstawić sytuację.

Moja ciotka była właścicielką domu, jednak połowa domu należała do sąsiadów. Po pewnym czasie doszło do porozumienia z sąsiadami, że ciotka otrzyma połowę domu w zamian za oddanie części ziemi. Wszystko zostało już uzgodnione z geodetą, zostały wystawione i podpisane wszystkie dokumenty które mają ważność przez kilka lat.

W tym samym czasie ciocia sporządziła testament w którym stwierdziła, że po śmierci dom będzie moją własnością. Testament ten został podpisany przez dwóch świadków. Jednak po pewnym czasie, ciocia doszła do wniosku,że chce dokonać w nim zmiany i dopisać, że jej mąż ma prawo mieszkania w tym domu do czasu śmierci i dopeiro po tym czasie dom będzie moją własnością. Jest wielu świadków, którzy wiedzą o tym, że tak to miało być rozstrzygnięte (również wiedzą o tym sąsiedzi, którzy są właścicielami częsci domu).

Niedawno ciocia zmarła i niestety nie udało się nikomu znaleźć tego testamentu. Istnieja podejrzenia, że zniszczyła ten stary i chciała napisać nowy dopisując do niego swojego męża, jednak nie zdążyła tego uczynić. Obecnie prawo do spadku mają mąż, siostra cioci, nieżyjący brat który ma dwóch żyjących synów.

Co zrobić w takim przypadku? Czytałem, że istnieje możliwość sporządzenia testamentu po śmierci spadkodawcy i musi być on podpisany przez trzech świadków i sporządzony w okresie 6 miesięcy od daty śmierci spadkodawcy. Jakie jest najlepsze i najmniej kosztowne rozstrzygnięcie tej sprawy tak, żebyśmy razem z wujkiem byli spadkobiercami?

Z góry dziekuję za porady i proszę zadawać dodatkowe pytania jeżeli takie są potrzebne.

Pozdrawiam
Piotrek

Kodeks Cywilny Art. 952.
§ 1. Jeżeli istnieje obawa rychłej śmierci spadkodawcy albo jeżeli wskutek szczególnych okoliczności zachowanie zwykłej formy testamentu jest niemożliwe lub bardzo utrudnione, spadkodawca może oświadczyć ostatnią wolę ustnie przy jednoczesnej obecności co najmniej trzech świadków.
§ 2. Treść testamentu ustnego może być stwierdzona w ten sposób, że jeden ze świadków albo osoba trzecia spisze oświadczenie spadkodawcy przed upływem roku od jego złożenia, z podaniem miejsca i daty oświadczenia oraz miejsca i daty sporządzenia pisma, a pismo to podpiszą spadkodawca i dwaj świadkowie albo wszyscy świadkowie.
§ 3. W wypadku gdy treść testamentu ustnego nie została w powyższy sposób stwierdzona, można ją w ciągu sześciu miesięcy od dnia otwarcia spadku stwierdzić przez zgodne zeznania świadków złożone przed sądem. Jeżeli przesłuchanie jednego ze świadków nie jest możliwe lub napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody, sąd może poprzestać na zgodnych zeznaniach dwóch świadków.

Pozostaje liczyć na zgodne zeznanie trzech świadków złożone przez sądem.

czy ktos jeszcze ma jakies rady?

Ewentualnie pozostaje jeszcze możliwość przemilczenia faktu prawdopodobnego zniszczenia testamentu w celu sporządzenia nowego i próba dowodzenia zagubienia tegoż testamentu i jego treści. Szanse na powodzenia takiego żądania oceniam na znikome.
Najpierw należałoby jednak ustalić czy testament był ważny, w świetle wypowiedzi wydaje się że nie.

Dlaczego ten testament miałby być nieważny?

upiotrek napisał:
W tym samym czasie ciocia sporządziła testament w którym stwierdziła, że po śmierci dom będzie moją własnością. Testament ten został podpisany przez dwóch świadków.
Piotrek

952 mówi o 3 świadkach.
951 o 2 świadkach ale dodatkowo organ wł. publicznej.

Przy testamencie holograficznym wymagane jest jedynie aby był w całości odręczny, podpisany i opatrzony datą.

Powrót