A
agnieszka6543
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry. Moja babcia otrzymała po swoim ojcu udział w działce wynoszący 1/2. Drugą połowę otrzymała jego druga żona (pierwsza żona zmarła wcześniej, babcia jest córką pierwszej żony). Było to rozpatrzone w sądzie rejonowym i taki podział widnieje na postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku. Niestety teraz okazało się, że w księdze wieczystej nadal jako właściciel wpisany jest ojciec babci, a druga żona zmarła. Dowiedziałam się, że po drugiej żonie jest 8 spadkobierców, natomiast nie wiem czy zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe, bo rodzina nie jest zbyt chętna do rozmów. Chciałabym jakoś pomóc babci uregulować stan prawny księgi wieczystej, ale nie wiem jak się do tego zabrać i w związku z tym mam pytania:
1. Jak sprawdzić kto obecnie jest właścicielem tej działki oprócz babci? Jeśli było postępowanie spadkowe po drugiej żonie, to czy moja babcia może sprawdzić kto został spadkobiorcą, żeby móc wpisać siebie oraz tą osobą/te osoby w księdze wieczystej jako właścicieli?
2. Czy istnieje możliwość podziału działki po połowie, gdyby babcia chciała np. ją sprzedać?
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.
1. Jak sprawdzić kto obecnie jest właścicielem tej działki oprócz babci? Jeśli było postępowanie spadkowe po drugiej żonie, to czy moja babcia może sprawdzić kto został spadkobiorcą, żeby móc wpisać siebie oraz tą osobą/te osoby w księdze wieczystej jako właścicieli?
2. Czy istnieje możliwość podziału działki po połowie, gdyby babcia chciała np. ją sprzedać?
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.