Spadek w formie aktu notarialnego

• Autor wątku Autor wątku Jacek_Dubois
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek_Dubois

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Mój ojciec sporządził 10 lat temu testament w którym dziedziczy jego zona,a jak by nie mogła dziedziczyć czy nie chciała,dziedziczy córka,a ta jak by nie mogła czy nie chciała dopiero ja.Moje pytanie brzmi jeśli ojciec jest we wspólności majątkowej z matką to taki testament jest ważny?
Pytanie drugie czy jak umrą rodzice to ja nie dostanę ani grosza od siostry?
Sprawa dotyczy mieszkania własnościowego.

testament taki jest jak najbardzie wazny, fakt wspólnoty majątkowej nie ma żadnego znaczenia
niby czemu miałby być nieważny
jesli ci sie nic w spadku nie dostanie to bedzie ci przyslugiwał zachowek

czy to prawda jeśli jestem trwale częściowo niezdolny do pracy to przysługuje mi zachowek w wysokości 3/4 wartości mieszkania?

Witam,
Jeśli osoba jest trwale niezdolna do pracy to należy jej się zachowek w wysokości 2/3 tego co otrzymała by w dziedziczeniu ustawowym. Musi więc Pan ustalić ile otrzymałby gdyby nie było testamentu i z tego należy się Panu 2/3.

Gdyby nie było testamentu otrzymał bym połowę wartości mieszkania...a tak dostanę tylko 2/3 od połowy wartości?

Mam syna z pierwszego małżeństwa i córkę nieletnią czy i w jakiej części przysługuje im zachowek od spadkobierczyni mieszkania po dziadkach.

Ostatnia edycja:
Witam,
Wnuki nie mają prawa do zachowku - Pan je ma. Gdyby Pan nie dożył otwarcia spadku to wtedy wnuki by miały prawo do zachowku.
Nie połowę wartości mieszkania a oo połowę wartości masy spadkowej.
Co do tej połowy to zależy - jeśli będzie jeszcze będzie żyła żona Pana Taty i Pana córka to na mocy dziedziczenia przysługiwałoby Panu tylko 1/3 majątku - czyli od tego ułamka trzeba by liczyć zachowek. Ale jeśli będzie żyć tylko Pan i siostra to będzie tak jak Pan pisze.

dziękuję za info..o to mi chodziło.pozdrawiam serdecznie.

Obliczajac zachowek prosze zwrocic uwage na jedna jeszcze kwestie: jesli rodzice zyja we wspolnosci ustawowej malzenskiej, spore znaczenie ma, czy mieszkanie nalezy do majatku wspolnego czy majatku osobistego ojca (kiedy zostalo nabyte, co bylo podstawa nabycia i kto widnieje w ewentualnej ksiedze wieczystej).
Jesli jest to wspolnosc malzenska, do spadku po ojcu wchodzil bedzie udzial w mieszkaniu (1/2). Ten udzial bedzie podlegal dziedziczeniu na zasadach opisanych wyzej i wartosc polowy mieszkania bedzie podstawa do obliczenia zachowku w oparciu, o udzial ktory otrzymalby Pan zgodnie z ustawowym porzadkiem dziedziczenia. Druga polowa nalezalaby do mamy w skutek ustania wspolnosci majatkowej malzenskiej (niezaleznie od jej ewentualnych praw do spadku po ojcu).
Tylko jesli mieszkanie stanowilo majatek osobisty ojca, calosc jego wartosci bedzie podstawa obliczenia zachowku.

Więc ja pojmuję to tak...rodzice są we wspólnocie majątkowej,mieszkanie nabyli razem,oboje widnieją na akcie notarialnym jako właściciele.Ojciec zrobił spadek swojej części...czyli ja dziedziczę zachowek z jego części a z matki która testamentu nie zrobiła ..dziedziczę ustawowo czy tak?

Zachowek jest jedynie roszczeniem o zaplate wzgledem spadkobiercy, ktore musi w ostatecznosci zostac wyegzekwowane od spadkobiercy na drodze sadowej i ulega przedawnieniu (3 lata). Dziedziczy spadkobierca wskazany w testamencie.
Co do dziedziczenia udzialu po mamie, to po jej smierci w wypadku braku testamentu i braku malzona bedziczyly beda wszystkie dzieci w czesciach rownych a w miejsce zmarlych dzieci wstepowac beda wnuki pozostawione przez zmarlego syna/zmarla corke.

Ostatnia edycja:
torival napisał:
Witam,
Co do tej połowy to zależy - jeśli będzie jeszcze będzie żyła żona Pana Taty i Pana córka to na mocy dziedziczenia przysługiwałoby Panu tylko 1/3 majątku -
Chodziło mi oczywiści o Pana siostrę nie córkę:(

Dobrze Pan myśli, tylko jak wyżej zwrócono uwagę przy zachowku musi Pan wystąpić z roszczeniem i to w czasie do 3 lat.

rozumiem..nie szkodzi za pana błędzik...wiem co miał Pan na myśli....serdecznie dzi:-)ękuję za pomoc i pozdrawiam.

Powrót