Spadek - wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku meg-ann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meg-ann

Stały bywalec
Odpowiedzi
465
Witam,

jeśli ja jestem spadkobiercą połowy po zmarłym ojcu /nie miał długów/i odrzucę spadek /czy to muszę zrobić na sprawie o nabycie spadku, czy o nabycie działu spadku?/ to czy wtedy dzieci dziedziczą po dziadku, czy po mnie /jeśli odrzuciłam/ ?

Drugi problem:

Brat chce odemnie pieniądze za "jego" częsć w tym starym domu. Na połowie działki dobudował kilka lat temu bliżniak, teraz w stanie surowym zamkniętym. Na drugiej połowie stoi nasz stary dom - ma 70 m2, całosć działki to 800 m2. Moja połowa gruntu to 400 m2. Taka nieruchomość w naszej okolicy ma wartość około 600-700 tys. Brat zażyczył sobie odemnie 100 tys za ten stary dom. Dom jest w złym stanie, dawna technologia kanadyjska, piwnice są w pleśni, ściany pękają /jak budował blizniak, to chyba zostały naruszone fundamenty/
Czy on nie chce za duzo ??? Może lepiej, jak by podzielił to sąd ?
Jeszcze jak ojciec żył, była ustna umowa, ze on się tam buduje i wyprowadza /i to jest jego część/, a ja z dziećmi i ojcem zostaję w tym starym. Teraz zmienił zdanie, bo nie ma za co wykończyć swojego domu.
Czy ja muszę się zgodzić na przeprowadzenie TERAZ sprawy spadkowej, jak nie mam na to pieniędzy ? Sprawa jest kosztowna, a brat zapewne będzie chciał dzielić koszty...Nie chce także, bym spadek odrzuciła, bo "on nie będzie się dogadywał z kilkoma współwłaścicielami", tylko chce, bym ja była sama...Mój syn jest pełnoletni, drugie dziecko ma 8 lat.
Czy w postępowaniu brata nie ma haczyka na moją niekorzyść ? Coś wspominał, że jak mu nie dam pieniędzy, obciąży ...moją hipotekę. Może w przypadku dzieci tego zrobić nie może?
Ja nie mam takiej sumy i szybko mieć nie będę :(
Poradżcie coś :(

Pozdr

Oswiadczenie co do spadku mozna zlozyc w terminie 6 mcy od dnia dowiedzenia sie przez Pania o tytule Pani powolania. Jesli nie bylo testamentu, termin ten biegnie w zasadzie od dnia smierci spadkodawcy( Pani ojca)

Jesli Pani odrzuci spadek po Pani ojcu, to spadek przypadnie Pani dzieciom - Pani udzial podzieli sie na tyle czesci ile dzieci ma Pani. Jesli dzieci mialyby takze odrzucic spadek to wymagana jest do tego zgoda sadu opiekunczego.
Odrzucic spadek mozna przed notariuszem albo w postepowaniu o stwierdzenie nabycia spadku po zmarlym ojcu.

Odrzucic spadek moze także Pani przed sadem nie w postepowaniu o stw. nabycia spadku.

Dziękuję bardzo :)

mam jeszcze zapytanie odnośnie brata - jeśli ja odrzucę spadek, to czy on będzie miał jeszcze w tym "udział", czy tylko moje dzieci będą brane pod uwagę? Czy przy odrzuceniu spadku można wskazać , że mają dziedziczyć dzieci ? Jedno dziecko jest pełnoletnie - czy będzie musiało w sądzie coś oświadczać ?

Jak wygląda sytuacja dzieci, jeśli mój brat ma dług - istnieje możliwość zajecia ich części spadku ? Mieszkamy w tym samym domu.
Zastanawiam się nad wzięciem kredytu /dla spłaty brata/ pod moją część hipoteki po mamie - czy w przypadku moich ewentualnych kłopotów kiedyś /załadam "czarną" wersję/ z finansami, ów udział dzieci może być zajęty/sprzedany etc. ?

Pozdrawiam

Witam,

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie spadku - czy muszę być obecna na sprawie spadkowej w sądzie, czy też może się to stać bez mojego udziału ?

Brat wszystko załatwia-dziś byliśmy podobno umówieni u radcy, ale wczoraj mi powiedział, ze wizyta jest nieaktualna /sam dziś gdzieś rano wyjechał/. On nie jest zadowolony, ze ja chcę oddać spadek po ojcu dzieciom - taka była wola mojego ojca, ale przed smiercią nie zdążył już tego załatwić, więc przypuszczam, ze może zrobić coś za moimi plecami...

Czy to możliwe?

Pozdr

Jesli odrzuci Pani spadek to ten przypadnie Pani dzieciom. Nie bedzie Pani mogla ustanowic hipoteki na nieruchomosci ktora nie jest Pani. Czesc spadku jaka Pani odrzuci, odziedzicza Pani dzieci.

Pani dzieci nie beda odpowiadaly za dlug brata, chyba ze jakims cudem ustanowicie hipoteke na ich czesci nieruchomosci. Za hipoteke odpowiada kazdy wlasciciel nieruchomosci.

Dziekuję bardzo :)

Czy po odrzuceniu spadku, dzieci dziedziczyć mogą w przyszłości np. długi po mnie ? Takie, które mogłyby powstać po uprawomocnieniu się nabycia spadku?

To tylko pytanie :)
Pozdrawiam

Pytanie ktorego nie rozumiem.
O jakie dlugi chodzi?
Jesli chodzi o dlugi zwiazane z odrzucanym spadkiem to odpowiedzialnosc za te dlugi spadkowe ponosza dzieci.

Jesli Pani umrze, to dziedziczyc po Pani bedzie Pani maz oraz dzieci. Oczywiscie wtedy dlugi po Pani przejda na dzieci i malzonka chyba ze odrzuca spadek.
Jesli maz po Pani odrzuci spadek to w calosci po Pani dziedziczyc beda Pani dzieci. Wtedy za wszystkie dlugi beda odpowiadac.
Jesli dzieci odrzuca spadek to przejdzie on na ich dzieci (Pani wnuki). Jesli wnuki odrzuca spadek a nie maja zstepnych, to spadek po Pani otrzymaja Pani rodzice (jesli dozyja) i rodzenstwo (jesli dozyje)

Powrót