spadek, więcej nic nie wiem...

• Autor wątku Autor wątku monkey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monkey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam szanownych forumowiczów.

Dzwoniono do mnie wczoraj z kancelarii prawniczej. I powiedzieli, że chcą ode mnie podpis pod dokumentem który świadczyłby o tym, że zrzekam się spadku(:ok:) po pani X której tak na dobrą sprawę nie znałem i niestety już nie poznam... W testamencie starsza pani oświadczyła, że przekazuje wszystko synowi swojego męża lecz ten mieszka za granicą i chyba nie mogą się z nim skontaktować czy coś bo spadek ten najwidoczniej jest do podziału(sprawa ciągnie się już od 87 roku :) )

Co ja mam biedny robić? Podpisywać to? Trochę głupio podpisywać się pod testamentem którego się nawet na oczy nie widziało.

Dodam jeszcze, że osoba która zostawiła ten testament była chyba chrzestną mojego dziadka czy jakoś tak...

Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje za wszystkie przydatne informację.
Pozdrawiam

Nikt tu nie wróży - kim była Pani X rodzina z Twojej strony? Chrzestna dziadka to za mało. Skoro trzeba się zrzekać spadku to z jakichś przyczyn. Trzeba by zapoznać się z dokumentami w kancelari - skoro potrzebny jest Twój podpis, to bez niego sprawa się przedłuży.

Tak to była moja rodzina, nie tylko chrzestna. Sam mam chrzestną z rodziny i jakoś wydało mi się to oczywiste, że jak chrzestna to rodzina. Przepraszam za tą nieścisłość.

Skoro trzeba się zrzekać spadku to z jakichś przyczyn.

No właśnie i nie widzę, żadnych powodów ku temu aby zrzekać się tego spadku skoro nie ma osoby która powinna dostać ten spadek. Ja w sumie na niego nie liczę ale głupio trochę z niego rezygnować nie wiedząc z czego się tak naprawdę rezygnuje. A co najlepsze dowiedzieliśmy się o wszystkim dwa dni przed sprawą :)

Dla ścisłości na odrzucenie/zrzeknięcie na rzecz kancelarii??/ spadku jest za póżno - a to oznacza że nie ma długów spadkowych, więc trzeba dowiedzieć się co jest w masie spadkowej. Zatem, do Sądu po stwierdzenie nabycia spadku, pózniej udział można zbyć zainteresowanemu, a taki jest jak wynika z postu.

Powrót