Spadek wspólny - a egzekujcja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Imacman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Imacman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie dotyczące spadku i komornika. Sprawa wygląda tak:
Moja Mama chce przepisać po śmierci mieszkanie na mojego Brata i na mnie. Niestety ja mam zajęcie komornicze (moja była żona mieszka w służbowym mieszkaniu i je zadłuża - dług sięga już 70 tyś). Jest to mieszkanie wojskowe. Wojskowa Agencja Mieszkaniowa wystąpiła do sądu i jestem obciążony nakazem komorniczym.
Pytanie brzmi, czy jak dostaniemy obaj wspólnie to mieszkanie, czy nie będzie ono zabrane przez komornika. Czy ewentualnie będą jakieś inne reperkusje prawne?

Pozdrawiam. Imacman

Imacman napisał:
Moja Mama chce przepisać po śmierci mieszkanie na mojego Brata i na mnie.
Tego zdania szczerze mówiąc nie rozumiem..znaczy się testament?
Pytanie brzmi, czy jak dostaniemy obaj wspólnie to mieszkanie, czy nie będzie ono zabrane przez komornika. Czy ewentualnie będą jakieś inne reperkusje prawne?
Komornik może zająć Pana udział w nieruchomości, oszacować i sprzedać.
Sprzedaż udziału to jednak ciężka sprawa - mało chętnych.

Tak, to ma być w testamencie.

Czy to oznacza, że będzie przymus sprzedaży takiego mieszkania? Czy Brat musi się na to zgodzić?

Sprzedaży ulega Pana udział w mieszkaniu a nie całe mieszkanie. Brata część jest nietykalna a i brat nie musi się zgadzać na to czy komornik sprzeda Pana część czy nie.

Wniosek sam się nasuwa. Mieszkanie w testamencie musi być na Brata, który i tak ma swoje mieszkanie w innym mieście i nie musi w tym zapisanym mieszkać. Czyli mogę w nim zamieszkać i komornik nie będzie się tego czepiał?

Powrót