Spadek z dobrodziejstwem inwentarza a PIT-8C

• Autor wątku Autor wątku panrysiul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do miesiąca od momentu uprawomocnia się postanowienia o nabyciu spadku zgłasza się do Naczelnika US o nadzwyczajne umorzenie podatku od spadku jest pani winna np 2 miliony US -zapłaci pani zero zł. takie prawo podatkowe obecnie ale musi byc zachowany termin 30 dni ,gdyż na ogólnych warunkach ordynacji podatkowej sie rozliczamy przy dużych kwotach -majątku na nasza niekorzyść :x

mam podobny problem... ojciec miał długi, zmarł 2 lata temu..... odrzuciłem spadek po nim, moje dzieci również...wiem że w sądzie toczy się postępowanie spadkowe- od czasu do czasu dostaję z sądu informacje że kogoś pragną przesłuchać itd. ale mam inny problem - dostałem pismo z banku zaadresowane : Rodzina P.XXXX- wysłane na mój adres -listem zwykłym, w którym w/w bank pisze: w związku z posiadana informacją o śmierci P.XXXX informuję o konieczności dosłania dokumentów niezbędnych do udzielenia informacji na temat zobowiązań ( wcale mnie nie interesuje ile był im winien ! ) ... i chcą kopię postanowienia o nabyciu spadku lub oświadczenie o byciu spadkobiercą....czy muszę im odpowiadać ? czy mają prawo do wysyłania takich pism?

Witam i mam pytanie.
Mama zmarla dwa tygodnie temu, zrzeklam sie spadku jak i moja siostra, ale mamy dzieci i mieszkamy juz od 20 lat za granica. Moja siostra w niemczech ja we francji. Nasze dzieci z tego co zrozumialam dziedzicza spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Mama miala dlugi, nic nie posiadala, wynajmowane mieszkanie zostalo oproznione przez znajomych na smietnik.
Pytanie: aby nasze maloletnie dzieci nie placily dlugow musze zlozyc wniosek do sadu, czy tez sam fakt ze spadek jest z dobrodziejstwem inwentarza wystarcza? Zaznaczam ze mama ma jeszcze zyjacego brata, a on dorosle dzieci i maloletnie wnuki. Z gory dzikuje za odpowiedz. Wioletta

ciekawa sytuacja... ja osobiście z US bym próbował to wyjaśnić bezpośrednio ale z obecnością prawnika/adwokata... **** reklama ****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uprzejmie dziekuje za artykul, wiec jesli dobrze zrozumialam narazam sie tylko na koszty komornika, jesli tak to jestem spokojna. pozdrawiam

Witam mam podobny problem w 2010 roku przyjąłem spadek z dobrodziejstwem inwentarza po kuzynie ojca oczywiście miał kredyty w bankach. I tak do dziś przychodziły pisma postanowienia aż dostałem pismo wezwanie do zapłaty kwoty za ten spis kwota około 11tys w ciągu 14 dni , moje pytanie czy można napisać teraz po otrzymaniu już tego pisma o zwolnienie kosztów ponieważ mnie nie stać na zapłacenie takiej kwoty i czy później będą się jeszcze z tym jakieś koszta wiązać ? pomocy i dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam

Jak dobrze rozumiem,
1. jeśli ubezpieczyciel spłaci kredyt zaciągnięty przez spadkodawcę, to spadkobierca musi zapłacić za to podatek?
2. jeśli spadkobierca spłaci z masy spadkowej dług spadkodawcy to też zapłaci podatek od umorzonych odsetek?

Powrót