Spadek z dobrodziejstwem inwentarza a PIT-8C

• Autor wątku Autor wątku panrysiul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panrysiul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Zmarła mama zostawiła mnie i dwóm siostrom nie małe długi bankowe. Złożyliśmy wniosek do sądu i nabyliśmy spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Komornik sądowy przeprowadził spis inwentarza gdzie wartość majątku oszacował jako użytkową nie wymieniając żadnej kwoty. W/g mnie w takim razie ten majątek wynosi 0,00 zł. Rozesłałem do banków postanowienia sądu oraz protokół spisu inwentarza i uważałem sprawę za zakończoną, gdyż majątek wynosi 0,00 zł a więc nie miałbym z czego spłacić wierzycieli.
W marcu 2010 roku otrzymałem od jednego z banków PIT-8C o umorzeniu kredytów po zmarłej mamie. Poszedłem do US z pytaniem co mam z tym zrobić. Pracownik zinterpretował to że muszę wykazać umorzony dług w przychodach i zapłacić od tego podatek. Dzwoniłem do wspomnianego banku i główna księgowa opierająca się na interpretacji Biura Krajowej Informacji Podatkowej stwierdziła że muszę takowy podatek zapłacić. Twierdzi ona że Ministerstwo Finansów (w osobie BKIP) tak interpretuje przepisy.
Nasuwają mi się pytania:
1) Czy rzeczywiście będę musiał wykazać umorzony kredyt i zapłacić podatek gdy spadek z dobrodziejstwem inwentarza wynosi 0,00 zł?
2) Jak się ma do siebie Kodeks Cywilny - Prawo Spadkowe do Ordynacji Podatkowej czy jedna ustawa nie wyklucza drugiej?
Napisałem również zapytanie o interpretację do Izby Skarbowej i nie wiem czy muszę już wykazać umorzony kredyt i zapłacić podatek czy czkać na interpretację Izby Skarbowej.
Co robić???????

A czy w ogóle zostało złożone do US zeznanie o nabyciu spadku (druk SD-3) po uprawomocnieniu się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku?

Tak po otrzymaniu postanowienia sądu o nabyciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza byłem w US i złożyliśmy wspólnie z dwiema siostrami które też nabyły spadek oświadczenie na stanowisku d/s spadków. W/g mnie wszystkie niezbędne procedury załatwiłem. Co ciekawe wczoraj dowiadywałem się i w odpowiedzi otrzymałem informację że choć inwentarz wynosi 0,00 zł przychód z umorzonych kredytów będę musiał wykazać i zapłacić podatek.
Tylko jak to się ma do Kodeksu Cywilnego - Prawo Spadkowe? Wniosek może być jeden jedna ustawa wyklucza drugą. Po co w takim razie zapis że spadek z dobrodziejstwem inwentarza ogranicza moją odpowiedzialność skoro i tak będę musiał zapłacić. Czytałem również interpretacje BKIP i chyba rzeczywiście będę musiał ów spadek zapłacić.
Proszę o jakąś poradę. Dzięki.

Ciekawe, więc chyba będziemy musieli na tym forum ostrzegać przed przyjęciem w ten sposób spadku, bo wynika z tego, że rodzi to i tak finansowe kłopoty ze strony której byśmy się wcale nie spodziewali.
Rozumiem, że US umorzenie długów, wierzytelności traktuje jako korzyść, przysporzenie, przychód, czy jak to nazwać.

Tak jak napisałem w PIT-8C w poz. 34 jest napisane - umorzenie kredytu nie odsetek.

Napisałem również zapytanie o interpretację do Izby Skarbowej
Ja bym poczekał na odpowiedź i dopiero potem podjął jakieś działania lub odwołał się.

Na pewno tak zrobię tyle tylko, że podatek będę musiał wpłacić do 31 kwietnia jak wszyscy inni podatnicy a w razie odwołań i daj Boże werdyktu na moją korzyść pisać korektę o zwrot. Chore te nasze przepisy jak babcie kocham.
Co do interpretacji BKIP to czytałem na onecie podobne sprawy do mojej i "marne szanse". Jest napisane, że przyjąłem spadek i nikogo z Min. Finansów nie interesuje, że inwentarz jest 0,00. Prawo podatkowe jest nad Kodeksem Cywilnym. Jednak mam nadzieję i jeśli już to odwołam się od decyzji.
Jeśli ktoś miał podobną sytuację dajcie znać.:mad:

Umorzenie kredytu oznacza powstanie przychodu
WSA w Gdańsku o wystawieniu PIT-8C przez bank

Gazeta Prawna z dnia 2007-05-09
Mirosław Kaźmierski
W przypadku umorzenia osobie fizycznej kredytu lub pożyczki powstaje u niej przychód podatkowy a podmiot dokonujący umorzenia, powinien wystawić formularz PIT-8C. W takich okolicznościach u podatnika, któremu umorzono zobowiązanie powstaje przychód z innych źródeł, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9 oraz art. 20 ust. 1 ustawy o PIT. Z taką interpretacją nie zgadzał się jednak bank wskazując, że u osoby fizycznej nie powstał przychód, ponieważ bank nie pozostawił podatnikowi do dyspozycji środków pieniężnych a dłużnik nie musiał wykazać w tym zakresie żadnej aktywności. Sąd nie zgodził się jednak z tymi stwierdzeniami i wyjaśnił, że przy umorzeniu lub przedawnieniu kredytu należność staje się trwałym przysporzeniem w majątku beneficjenta.​
Sygn. akt I SA/Gd 179/06

Witam!

Mam podobną sprawę - mąż przyjął spadek po swojej mamie z dobrodziejstwem inwentarza, jako że mama miała kilka kredytów. Połowa została "spłacona" przez ubezpieczyciela, jednak dwa z nich nie, bo (inny) ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, ze względu na chorobę mamy.

Mama nie zostawiła żadnego majątku oprócz standardowego wyposażenia mieszkania (w którym mieszkała z drugim synem).
Przyjęcie spadku odbyło się u notariusza, więc sąd nie wyznaczył komornika do spisu z inwentarza. Spis nie został zrobiony do dziś.

Mama zmarła w lutym 2006.

Bank, w którym są dwa niespłacone kredyty, wysyłał kilka razy pismo z prośbą o spłatę, ale czekaliśmy aż sprawa ulegnie przedawnieniu (chyba 3 lata).

No i teraz mamy 2010, bank nie przysyła pism, nie wystawił też PIT-8C.
Ze względu na niską wartość majątku, nie złożyliśmy do US druku SD-3 (zapewne błąd).

Zastanawiam się jednak, czy nie należałoby zrobić spisu z inwentarza (tylko że nam na tym nie zależy) i złożyć SD-3 do US, ale co z tymi kredytami? Czy są już przedawnione i bank wystawi nam PIT-8C?

Proszę o poradę, jeśli ktoś się orientuje, co robić:)

A ja mam pytanie:

Ile będzie wynosić podatek od umorzonej pożyczki w wysokości 10 000 zł.?

Wiem, że są progi np: 19% czyli wychodzi 1900 zł., ale czy od tej kwoty odliczają jakieś Koszty Uzyskania Przychodów i inne?

1800 zł
Ale to będzie rozliczone razem z rocznym zeznaniem podatkowym na druku PIT-36.

Janusz M. napisał:
1800 zł
Ale to będzie rozliczone razem z rocznym zeznaniem podatkowym na druku PIT-36.
zgadza się 18% -556,02 PLN do 85 528 PLN

A jeżeli przyjmę spadek z dobrodziejstwem inwentarza wraz z bratem, to kwota umorzonej pożyczki zostanie zaliczona do moich przychodów czy zostanie podzielona na dwie części?

Zaskakujące!
Ale tak na zdrowy rozsądek, to gdzie tu przychód. Z umorzonych zobowiązań przychód uzyskałaby sama zobowiązana (spadkodawca), a nie spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza, który i tak do zapłaty zobowiązań jest zobowiązany tylko do wysokości masy spadkowej.

Wydaje się, że bardziej sensowne byłoby opodatkowanie jako przychodu części długów spadkowych, za które spadkobierca nie ponosi odpowiedzialności (tej części, która przekracza masę spadkową):confused:

Informuję, że otrzymałem odpowiedź na indywidualną interpretację od Izby Skarbowej. W moim przypadku nabyłem spadek z dobrodziejstwem inwentarza, gdzie wysokość inwentarza po spisie przez komornika wynosi 0,00 zł. Otrzymałem PIT 8 C z banku o umorzeniu kredytu. W swoim wniosku stwierdziłem, że nie powinienem płacić podatku od umorzonego kredytu gdyż odpowiadam za długi wobec wierzycieli do wysokości kwoty wymienionej w spisie inwentarza. Izba Skarbowa poparła moje zdanie. Wcześniej innego zdania był pracownik mojego US.
Cieszę się bardzo z tego powodu i wszystkim życzę równie pomyślnie zakończonych spraw spadkowych.

panrysiul napisał:
Cieszę się bardzo z tego powodu i wszystkim życzę równie pomyślnie zakończonych spraw spadkowych.
:brawo: Moje gratulacje, każdemu życzę takiego zakończenia sprawy...:D:ok:

może ktos wie !? W 2006 roku ja i mój ojciec wspólnie kupiliśmy działke - 70% ja i 30% ojciec. w 2008 ojciec podarował mi swoja część(mam jeszcze 3 siostry)-wartość darowizny ustaliliśmy na 15000,- wybudowałam na niej dom. W tym roku ojciec zmarł (matka zmarła wcześniej) pozostawiając długi-nie miał żadnego majątku - mieszkał z siostrą w mieszkaniu komunalnym- Notarialnie odrzuciłam spadek po ojcu moje rodzeństwo też.Proszę o informacje czy odrzucając spadek uchronię się od długów ?? A co z moim nienarodzonym dzieckiem ? jestem w 7 m-cu ciąży -( odrzuciłam spadek będąc w 6) , czy moje dziecko które urodzi sie za 2 miesiące "odziedziczy" długi dziadka ?

do Zula100

W przypadku skutecznego odrzucenia spadku, nie odpowiadasz za długi spadkodawcy tj. zmarłego ojca, nawet jeżeli bank umorzy jego dług to nie wyniknie z tego faktu obowiązek zapłacenia podatku (inaczej jest przy przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza, bo wówczas spadkobierca odpowiad z długi spadkowe, wprawdzie do wysokości czynnej spadku i jeżeli wierzyciel umarza dług, to umarza go spadkobiercy i ma on, często tylko hipotetyczne, przysporzenie z tego tytułu).

Odnośnie nienarodzonego dziecka, to będzie ono dziedziczyć gdy zostało poczęte przed otwarciem spadku (dzień, w którym zmarł ojciec) i urodzi się żywe. W twoim przypadku warto by było rozważyć, czy nie złożyć w terminie 6 miesięcy od urodzenia się dziecka, za uprzednią zgodą sądu rodzinnego, oświadczenia w imieniu dziecka o odrzuceniu spadku po jego dziadku, w przeciwnym wypadku będzie ono dziedziczyć z dobrodziejstwem inwentarza i wszystkimi konsekwencjami jakie wiążą się z tego tytułu.

Moje dzieci (małoletnie )otrzymały spadek z dobrodziejstwem inwentarza...Spadkodawca nie miał długów. W skład spadku weszło mieszkanie. Mam pytanie,chcę sprzedać to mieszkanie,ponieważ chciałabym zapewnić dzieciom lepsze warunki bytowe.Mam możliwość kupienia domku w którym jest większa liczba pokoi,każdy z chłopców miałby swój pokój.Czy mogę sprzedać jako opiekun prawny,czy muszę wystąpić do Sądu Rodzinnego o zgodę na sprzedaż?

Powrót