spadek z dobrodziejstwoem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku lysyadin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lysyadin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!

jestem tu nowy wiec bardzo prosze o wyrozumialosc...

a teraz do rzeczy..

Pisze w imieniu mojej mamy...

2 lata temu zmarla babcia w tym czasie toczyla sie rozprawa o majatek (dziadkowie mieszkali u wujka, ten pozyczyl od niech pieniadze, byla umowa prawna, nie oddawal pieniedzy wiec rozpoczelo sie postepowanie o odzyskanie pieniedzy, gdzie oddaniem dlugu mialy byc pieniazki z licytacji jego mieszkania) w miedzy czasie dziadek sobie zyl gdzie indziej i narobil strasznych kredytow... o czym nikt niestety nie wiedzial.. (zapewne myslam ze dostanie pieniazki za ow rozrawe i wszystko sie rozejdzie po kosciach), jednak sprawa sie ciagnela latami, w koncu przysadzono mu pieniazki, za zlicytowany dom, jednakze nie zdazyl ich odebrac, zmarl 2 miesiace temu

Moja mama ma 9 rodzenstwa. Z racji tego ze dziadek mial bardzo bardzo duze dlugi w roznych bankach, po rozmowie z radca, stwierdzili ze przyjma spadek z dobrodziejstwem inwentarza..

i teraz moje pytania

1. Notariusz ktory spodzadzal owe przyjecie spadku, powiedzial ze jezeli jedna osoba to przyjmuje to obejmuje to cale rodzenstwo. Na sporzadzonym przyjeciu widnieje podpis tylko mojej mamy i wuja. Wiec pytanko czy dotyczy to ich czy calego ich rodzenstwa? Pytam, bo teraz wydzwaniaja banki i strasza wszystkich tych ktorzy nie zamiescili swojego podpisu. Jak to wyglada czy cos im grozi?:what:

, zaznacze ze przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza poszlo do sadu.

2. czy spisujac ow inwentarz, nalezy podac rowniez dlugi, jesli tak naprawde nie wiemy gdzie i ile dziadek tego mial? Tak naprawde zostawil tylko samochod (na kredyt gdzie wlascicielem jest bank) swoje ubrania i garnki) nie mial domu ani nic poza wymienionymi przeze mnie przedmniotami
Czy mamy i jak mamy podac ze dziadek mial otrzymac pieniazdze droga sadowa skoro nawet nie wiedzmy ile kiedy itd? :what:

3. Z racji tego ze ow banki robia zamieszanie chcialbym sie upewnic, czy przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza, ochrania nas przed przyjeciem dziadka zadluzenia poza stan tego co zostanie zamieszczone i wycenione w w/w inwentarzu? W mysl tego prawa jestesmy zabezpieczeni, jednakze jak juz wspomnialem kazdy bank robi jak najwieksze problemy, kazdemu mowi co innego.

Bardzo prosze o precyzyjne odpowiedzi, mam nadzieje ze w nmiare zobrazowalem nasza sytuacje, jesli bedziecie mieli jakiekolwiek zastrzezenia badz pytania postaram sie nabierzaco na nie odpowiadac i aktualizowac wszelkie informacje.

Raz jeszcze prosze osoby, ktore borykaly sie z takim problemem o rade i pomoc!

pozdrawiam

ad.1 tak
ad. 2 tak ( tylko wam znane )
ad.3 tak

Kolego MONDEO napisales
tak , tak, tak

a czy moglbys rozpisac sie co do pierszego pytania?

rozumiem, ze ow "tak" dotyczy tego, ze jedna osoba podpisze ( w tym przypadku dwie) to i tak dotyczy to calego rodzenstwa, a mozecie podac moze namiary na jakis kodeks, atrykul, czy cos, zebym mial jakas podpore prawna?

art 1016 k.c.- jesli jedna osoba przyjmie z dobrodziejstwem inwentarza rozciąga sie to na pozostałych spadkobierców

Powrót