spadek z francji

• Autor wątku Autor wątku aniak89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniak89

Użytkownik
Odpowiedzi
60
chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja gdy osoba zamieszkująca w polsce dostaje w spadku od osoby mieszkającej na stałe za granicą (rodzina) nieruchomości.
1. jeżeli jest testament u notariusza we Francji a osoba która go spisała umrze a nie ma tam innej rodziny to kto powiadomi o tym osobę z polski?
2. czy trzeba jechać do Francji na otwarcie testamentu , jak tak to w jakim terminie od chwili śmierci spadkodawcy?
3. czy trzeba wnosić sprawę do sądu o nabycie spadku (nie ma spadkobierców ustawowych) jak tak to w Polsce czy we Francji?
4. czy trzeba zapłacić podatek od tego spadku jeżeli jest to spadek od kuzynki mamy spadkobierczyni jak tak to gdzie w Polsce czy we Francji i w jakiej wysokości? z góry dziękuję za odpowiedzi i liczę na fachowe rady

bardzo proszę o pomoc lub wskazanie gdzie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania to dla mnie ważne

Witam! Mam podobne zapytanie.

Interesuje mnie głównie czas w jakim ktoś (notariusz) ze strony francuskiej skontaktuje się z osobą uwzględnioną w testamencie? Jak wyglądała sprawa z podatkiem? Proszę o odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne. Będę wdzięczny za dodatkowe informacje.
Pozdrawiam!

Piszę w imieniu mojej babci. Jej brat zmarł 25 lat temu we Francji, był też obywatelem Francji. Nie pozostawił po sobie dzieci ani żony . Po jego śmierci cały majątek objęło na czas poszukiwania spadkobierców biuro notarialne. I od 25 lat sprawa nie ma konca. Babcia juz zmarla a spadek jest dla mego ojca.Wielokrotnie sparawa byla poruszana przez konsulat polski we Francji, a także sąd najwyższy w Paryżu ale znikąd nie otrzymalismy pomocy. Obawiamy się, że biuro celowo przedłuża proces szukania spadkobierców i czerpie zyski z pieniędzy wuja. Ile maksymalnie może trwać proces szukania spadkobierców? Jak mozna zmusic adwokata do oddania sprawy innemu adwokatowi???

Powrót