Spadek z Grecji Czy jest ktos w stanie pomoc

• Autor wątku Autor wątku Grek Zorba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grek Zorba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam z bratem mamy spadek po Ojcu za ziemie na terenie Grecji, państwo przejęło ziemie i zaoferowało mojej rodzinie sume na którą rodzina sie nie zgodzila i sprawa zawisla w powietrzu.

Gdzie mogl bym sie dowiedzieć cos na temat tego spadku ambasada, miasto z ktorego wywodzi sie moj ojciec ? Nie mam pojęcia do kogo mógł bym sie udać i od czego zacząć z gory wielkie dzieki!

Można zaięgnąć informacji w ambasadzie - służby konsularne właśnie dla tego istnieją, by informacji udzielać.

Czyli mam rozumiec ze podajac dane osobowe ojca beda mogli stwierdzic czy owa sprawa spadkowa istnieje itd.. ?

Nie, bo konsulaty przecież nie prowadzą czyichś spraw. Można dowiedzieć się, gdzie należy zwrócić się w danej sprawie spadkowej.
Ojciec miał obywatelstwo greckie czy podwójne, także polskie? Gdzie znajduje się spadek - w Grecji, Polsce, czy tu i tam?

Rozumiem. Ojciec miał obywatelstwo Greckie i spadek również znajduje sie w Grecji.

Więć trzeba skontaktować się z konsulatem by uzyskać informację o trybie postępowania spadkowego w Grecji.

A wiec tak zrobie dziekuje panu bardzo za porade, zastanawia mnie jeszcze jedno czy owy spadek moze ulec przedawnieniu biorac pod uwage ze ziemie (lasy) ktore odziedziczyliśmy zostaly przejete przez panstwo Greckie ktore nie wyplacilo rekompensaty.

Przenoszę na forum "zagraniczne". Może ktoś się trochę orientuje w prawie greckim.

Powrót