spadek z Niemiec - kto jest spadkobiercą?

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
Mąż otrzymał po ciotce z Niemiec spadek - czy jego żona będzie również spadkobiercą tego spadku czy tylko mąż? spadek jest po osobie posiadającej obywatelstwo niemieckie. czy zasady i kolejność dziedziczenia jest w prawie niemieckim taka sama jak w Polsce?

Musisz sprawdzić czy te kwestie nie są przypadkiem regulowane na poziomie unifikacji w ramach UE. Jeśli tak - powinno być takie samo. A tak mi się wydaje, bo w rodzinie 5 lat temu miałem podobny przypadek.

Natomiast głowy nie dam, sprawdzić nie dam też rady, bo mój niemiecki ogranicza się do zrobienia zakupów spożywczych, ale mówię - z doświadczenia po rodzinie było tak jak u nas. Tyle, że przez 5 lat to się ichnie prawodawstwo mogło zmienić.

Natomiast w ramach wskazówki polecam rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 650/2012 z 4 lipca 2012 r. - w myśl tego należałoby najpierw się zastanowić, czy owa ciotka nie zaznaczyła w testamencie (był?), że wybiera do tej sprawy prawo polskie.

Ostatnia edycja:
to inaczej czy wg prawa niemieckiego małżonkowie spadkobierców też dziedziczą spadek z ustawy jeśli nie ma spisanego testamentu?

Jeśli jedno z małżonków odziedziczy coś po swoim krewnym, bądź po kimkolwiek, to tylko on jest spadkobiercą; drugi ze współmażonkiem nie ma z tym spadkobraniem nic wspólnego i nie staje się spadkobiercą tylko przez to, że jest współmałżonkiem spadkobiercy.

a czy w prawie niemieckim jest coś co chroni nieletnich przed długami spadkowymi? wiem że nie ma tam instytucji dobrodziejstwa inwentarza, ale czy nieletni w imieniu których opiekunowie nie odrzucą spadku z długami są jakoś inaczej chronieni?

Powrót