Spadek z OFE-Czy mogę wydziedziczyć spadkobiercę

• Autor wątku Autor wątku bobek132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobek132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!Mam pewien problem który mam nadzieje dobrzy ludzie pomogą mi rozwiązać:) Zacznę od początku:
Moja Mama nie mieszkała z moim tatą 16 lat, nie mieli ze sobą rozwodu, mieszkali osobno, Mama z nami, Ojciec osobno z inną kobietą, z którą później miał dziecko. Moja mama odkładała pieniądze na emeryturę na II filar w OFE AIG, Umarła 2 lata temu, po śmierci Mamy wypłacono mi i mojemu bratu rodzonemu po 1/4 części pieniędzy które zdążyła odłożyć moja Mama, a 1/2 pieniędzy trafiła do mojego Ojca ale nie gotówką, tylko na konto które AIG Mu założyło i sam miał odkładać na emeryturę, chociaż chciał oddać te pieniądze Nam bo mówił że to są nasze bo Mama je odkładała to nie mógł. I tak w maju tego roku umarł mój ojciec, i pojawił sie problem z funduszem emerytalnym ,na którym miał pieniądze po mojej Mamie (nie miał nic więcej poza funduszami mojej Mamy) i teraz chcąc by AIG przelało nam pieniądze na konto chcą Oni spadkobierców, którzy sądownie po sprawie o stwierdzenie nabycia spadku są. I tak spadkobiercami po pieniądzach po mojej mamie, ale które były na koncie ojca jestem ja z bratem oraz to dziecko z drugiego małżeństwa mojego ojca-mój brat przyrodni. I teraz chce zrobić wszystko, żeby pieniądze na które pracowała moja mama całe życie nie trafiły w ręce osób które na to nie zasługują (mówiąc grzecznie...). I tego dotyczy moje pytanie, do jakiego sądu mogę złożyć wniosek, czego on ma dotyczyć i czy to będzie sprawa z udziałem świadków czy tylko obu stron, jakie są szanse na odzyskanie tych pieniędzy?
Dodam że ów trzeci spadkobierca jest nieletni i jest reprezentowany przez matkę.
PS.Z góry uprzedzę pytania: Ojciec nikogo nie wpisał w funduszu do odebrania jego pieniędzy po śmierci (ale to tylko dlatego ze w wieku 49 lat nikt nie myśli o tym żeby dopisywać)
Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam bobek132

Nie ma żadnych szans wcale? Czy koszty i czas będą zbyt duże? Nawet mógłbym wydać tyle pieniędzy ile im sie należy ale żeby oni nic nie dostali...

Po prostu nie ma takiej opcji. Spadek po matce odziedziczył ojciec. Po nim dziedziczyły jego dzieci. Nie było testametu, wszystko poszło wg ustawy.

A czy nie może być jakieś odstępstwo od ustawy?Nie można tego podciągnąć pod jakąś inną ustawę? sprawa dotyczy tylko i wyłącznie pieniędzy mamy nie ojca, a ich sytuacja wygladała jak wyglądała i kogo by nie zapytać zawsze powiedzą że nie byli razem i sie nie należy...Może za bardzo kombinuje, ale bardzo mi zależy żeby pieniądze nie trafiły do "tej drugiej strony" z przyczyn honorowych. Pozdrawiam

Proszę Pana,
Procesować się Pan zawsze może. Ale szans na wygraną nie ma najmniejszych. Ponieważ dotyczy to nie dziedziczenia po matce, gdzie jeszcze można było starać się walczyć o uznanie ojca za niegodnego dziedziczenia ale właśnie po nim, gdzie jego syn jak najbardziej może po nim dziedziczyć.
Oczywiście jeżeli nie było prowadzone postępowanie po śmierci matki moooooożna spróbować doprowadzić do uznania ojca za niegodnego ale wtedy wprost nowy syn by dziedziczył.

No nic....dziękuje bardzo za poświęcenie czasu. Pozdrawiam

Zawsze można się dogadać przy dzieleniu spadku że panowie chcą wyłącznie to co po panów matce pozostało zaś do reszty majątku nie mają żadnych roszczeń.

Powrót