Spadek z OFE po śmierci rodzica

• Autor wątku Autor wątku nowy2023
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy2023

Moja mama zmarła 2 lata temu i nie osiągnęła wieku emerytalnego , nie miała majątku oprócz zgromadzonych składek w subkoncie w OFE i długów raczej też nie miała. Czy notariusz sam wszystko załatwia w OFE sprawdza ile miała moja mama pieniędzy w OFE, żeby zrobić akt dziedziczenia i ewentualne długi też sprawdza .Wiem że z aktem dziedziczenia idzie się wtedy do ZUS i piszę wniosek o wypłatę z konta emerytalnego dla dwóch spadkobierców .Kiedy się przedawnia odrzucenia spadku w razie dużych długów o których nie wiem . Wiem także że zgłasza się tylko do US że się nabyło spadek i nic się nie płaci .Gdyby były jakieś małe długi to notariusz to wszystko załatwi ,żeby szybko spłacić i niemieć kłopotów sądowych i komorniczych ?.

Czy notariusz sam wszystko załatwia w OFE sprawdza...
Nie, sporządzi tylko akt dziedziczenia i nic więcej.
Kiedy się przedawnia odrzucenia spadku w razie dużych długów o których nie wiem
Masz czas na podjęcie decyzji o przyjęciu lub odrzuceniu spadku 6 m-cy od dnia w którym się dowiedziałeś o powołaniu do dziedziczenia. Tu od dnia śmierci matki. Obecnie spadek i tak przyjmujesz z dobrodziejstwem inwentarza. W razie wysokich długów wystarczy sporządzić spis/wykaz inwentarza.
Gdyby były jakieś małe długi to notariusz to wszystko załatwi ,żeby szybko spłacić i niemieć kłopotów sądowych i komorniczych ?
Nic nie załatwi bo nie jest od tego. Nawet gdyby przyjął jakieś zlecenie to nie za darmo. Tylko po co go zatrudniać. Spłacić możesz sam.

No właśnie czy w akcie dziedziczenia będzie wykazana suma pieniędzy z subkonta z OFE lub ZUS . Bo inaczej ZUS chyba nic nie wypłaci .Nie wiem do końca co jest w takim akcie dziedziczenia ,czy ja podaje u notariusza majątek a on wpisuje na słowo ? .

No właśnie czy w akcie dziedziczenia będzie wykazana suma pieniędzy z subkonta z OFE lub ZUS .
Nie. Notariusz tylko ustali kto dziedziczy i w jakim ułamku. Nigdy co podlega dziedziczeniu (jaki majątek). Na podstawie wydanego kwitu przez notariusza, Ty ustalisz co wchodzi w skład spadku.

Z aktem poświadczającym dziedziczenie, pojedziesz do Zusu, razem z drugim spadkobiercą. Przejdź banki położone w pobliżu miejsca zamieszkania mamy. Może miała środki na rachunkach lub pożyczki. Przejrzyj kwity jakie pozostawiła, być może dowiesz się o jej zobowiązaniach.

Powrót